2024. április 24. (szerda) -
György
napja Beszterce
12°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Hétéves az „Iskolatáska” program Beszterce-Naszód megyében

Az ősz velejárója nem csak a levelek sárgulása, a nappalok rövidülése, a hűvös időjárás, de sok gyermek bánatára vagy talán örömére az iskola kezdete is. Idén szeptember 12.-ére esett az első becsengetés, s mint már 7 esztendeje, úgy idén is, a legifjabb iskolások az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány, a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ valamint az RMDSZ helyi szervezetei és önkormányzati képviselői támogatásának köszönhetően ingyen iskolatáskához jutottak.

A program mely az „Iskolatáska” névre hallgat célja, hogy minőségi alaptanszerekkel (tolltartó, írószerek, vízfesték, füzetek) ellátott iskolatáskát juttasson el minden olyan magyarul tanuló gyermeknek, aki most kezdi az iskolát. Az idén az előző évektől eltérően az első osztályosok mellett, a előkészítő (nulladik) osztályosok is részesültek a programban. Besztercén az iskolatáskákat Décsei Atilla-Lehel, a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnöke és Antal Attila városi tanácsos adta át a kis nebulóknak. Az átadáson a kis diákok és oktatójuk mellett szüleik is jelen voltak, akiknek a megyei Szövetség elnöke külön köszönetet mondott azért, hogy gyermekeik számára magyar iskolát választották. A szórvány vidéken, mint amilyen Beszterce-Naszód megye is, sok szülő hol tudatlanságból, hol pedig kényelemből, nem az anyanyelvű oktatást választja. Emiatt pedig a jövőt nézve veszélybe kerülhet a magyar oktatás vidékünkön.

Idén mintegy 160 iskolatáskát osztottak ki megyeszerte a következő településeken: Beszterce, Bethlen, Magyardécse, Árpástó, Szentmáté, Újős, Cegőtelke, Magyarborzás, Óradna, Vice, Apanagyfalu, Sófalva, Magyarnemegye, Felőr, Retteg és Várkudu.