2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8067 lej
      
100HUF
= 1.2671 lej
      
1$
= 4.6386 lej
      

XVI. Besztercei Majális

Május 28.-án szombaton, verőfényes napsütésben került megszervezésre a besztercei gyűjtőtó mellett, a 16. besztercei majális. Az immár hagyományossá vált eseményen többszáz személy vett részt, magyarok, románok egyaránt. Vidékünk közösségén kívül Magyarországról is érkeztek szép számmal vendégek, akik egyben a majális lebonyolításában is részt vállaltak.
 
A szombati reggel nagy sürgés forgással kezdődött, hiszen a szervezői tábor, melyben rengeteg fiatal Madiszos diák is képviseltette magát, nagy igyekezettel, készült a napi eseményeket előkészíteni. Előkerültek a játékszerek és játékeszközök, padok, asztalok de előkerültek a gulyásfőzéshez oly elengedhetetlen kellékek mint az üstök, kanalak meg a rengeteg hozzávaló is. A gulyás idén nem egy, hanem hat bográcsban sistergett, a lelkes szakácsoknak, önkénteseknek és egyesületeknek köszönhetően: a Pro Hereditatem Egyesület szakácsa Zoltán Attila vezetésével, egy bográcsot,  a Besztercei Magyar Iparosok Közművelődési Egyesülete két bográcsot, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzatának küldöttei egy bográcsot továbbá a Debreceni Huszáregyesület egy bográcsot, valamint a Vay Ádám Baráti Társaság halászlevet főzött az egybegyűlteknek. Ennyi finom lakoma mellett senki sem maradt éhes. A nagy melegben, igen jól fogott és fogyott, magyarországi kedves barátaink, a mátészalkai Eszat KFT és a nyíregyházi Agroker Holding ZRT ajándéka. A 100%-ban  természetes almaléből, nem kevesebb mint 200 liter került a majálison résztvevők poharába. Külön köszönet illeti Árpástó község polgármesterét Martonos Tamás urat, hiszen közbenjárása és segítsége nélkül, nem valósulhatott volna meg e nagylelkű kezdeményezés. Mind a gulyás, mind pedig az almalé teljesen ingyen került a résztvevők terítékére.
 
Eközben elkezdődtek a napi programok is. Sárkány Kinga túrázni vitte az ifjabbakat, miközben az önkéntesek a vetélkedők lebonyolítására készültek. Jelentkezőből idén sem volt hiány. Több kategóriában is indult egyéni verseny, melyek között volt ahol a versenyzőnek gyorsnak és okosnak másoknál inkább szomjasnak kellett lenniük. Minden kategória győztesének elismerő oklevél és díj járt, melyet Plesch Katalin a szervező egyesület elnök asszonya és Berencsi Attila a nyíregyházi Vay Ádám Baráti Társaság elnöke adott át. A legjobb célba rúgás kategóriában Kupás János, a dekázásnál Szilágyi Norbert, míg tollas labda versenyben Kerekes Dávid bizonyult a legjobbnak. A darts versenyben, felnőtt és gyerek kategóriában hirdettünk győztest az előbbit Kupás János, az utóbbit Zoltán Donát nyerte. Az aknamező játékot Kis Zsolt, a szerencsét és stratégiát igénylő táblajáték díját pedig Magyarosi László kapta, Décsei Atilla és Guther Norbert jóvoltából (ők voltak e kategória döntősei), akik e nemes gesztussal bizonyították, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel és a játék a fontos. Végül de nem utolsó sorban a legszomjasabb játékos, a sörivó verseny győztese Guther Norbert lett, akinek a leggyorsabban sikerült egy  korsó sört legurítania. E mellett sakkozni, focizni, arcot festeni, sárkányt eregetni, pálinkát kostolni, sörözni na meg a Debreceni Huszáregyesület jóvoltából lovagolni is lehetett.
 
A fellépések a játékok közben is folytatódtak. Fellépett a zselyki fúvós zenekar, mely idén is hagyományos  muzsikával szórakoztatta az egybegyűlteket. A legifjabbak is képviseltették magukat, hiszen három óvodai csoport is szereppel készült, hiába a „majálisozást” nem lehet elég korán elkezdeni. Őket a Vadrózsa néptánccsoport és a Kisvadrózsa fiatal néptánccsoport követte.  A fellépéseket követően Plesch Katalin a házigazdák részéről méltatta az eseményt, őt követte Baracsi Endre, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlésének alelnöke, Csontos János a Debreceni Huszáregyesület elnöke, Berencsi Attila a Vay Ádám Baráti Társaság elnöke, valamint  az „Andrei Mureşanu” iskola aligazgatója Antal Attila és érdekszervezetünk megyei elnöke Décsei Atilla.
A szónoklatokat követően a lajoskomáromi Keleti Sor Rock Band, zenéjét hallgathattuk mindannyiunk nagy örömére. Az est fénypontja, a szó szoros értelmében a lampioneregetés volt, mely méltó befejezése lett, e nagyszerű majálisnak.
 
A majálist idén a Pro Hereditatem Egyesület a besztercei Madisszal szervezte, együttműködő partnerünk a Vay Ádám Baráti Társaság volt. Az eseményt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés, Lajoskomárom Polgármesteri Hivatala és a Communitas Alapítvány támogatta.

További képek  >>> ITT <<< érhetők el!