2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
3°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8067 lej
      
100HUF
= 1.2671 lej
      
1$
= 4.6386 lej
      

Célkeresztben – Máthé István

Neve: Máthé István
Született: 1951. november 7.
Családi állapota: Házas, kétgyermekes apa
Végzettsége:    Mesteriskola
Foglalkozása: Alpolgármester
RMDSZ Tagság: 1990, a megalakulás óta
Hobby: Automobilizmus és nagyon szeretem a virágokat is.

Bethlen város, immár harmadik mandátumát betöltő alpolgármesterével beszélgettünk, az elmúlt időszak kiváló eredményeiről, elért céljairól. Máthé István, vagy ahogy kollégái nevezik „Pista bácsi” optimistán tekint a közeledő választásokra, hisz tudja, a bethleni magyarság ismeri és szereti őt. Tenni, küzdeni azonban mindig kell, nem szabad lankadni, ott kell lenni június 5-én, el kell menni, szavazni. Választásokkor a hatalom, a magyar emberek kezében is ugyanúgy ott van, ezt ki kell használni!

Mit sikerült az elmúlt négy évben elérni?
Négy év elég hosszú idő. Rengeteg projektet sikerült véghezvinnünk. Ezek közül hármat- négyet emelnék ki. Hála Istennek sikerült tavaly befejezni és átadni a didaktikai úszómedencét. E medence nagyon hasznos, hiszen nemcsak didaktikai, de rekreációs célokra is használható. Erdély szinten nagyon kevés ehhez hasonló medence épült.  Bethlen városa az elsők között van e téren megye és mondhatni Erdély szinten. Átadtuk az új polgármesteri hivatalt. Immár modern épületben szolgálhatjuk ki Bethlen város lakosságát. Megváltoztattuk a város képét azáltal, hogy korszerűsítettük a parkot. Hatvan év után ez az első nagy beavatkozás, mely szebbé, barátságosabbá teszi városközpontunkat. Amikor először kerültem vezetői tisztségbe, az volt az álmom, hogy mozdítsuk ki Bethlent a sárból, mára ez mondhatni teljes mértékben megvalósult. Ugyanakkor a Bethlenhez tartozó, Várkuduban is sikerült több utcát leaszfaltozni. Utoljára, de nem utolsó sorban, meg kell említenünk a fügei fürdőkomplexumot, mely a legjelenotősebb ilyen létesítmény a megyében, de akár a térséget is mondhatnánk, ezt sikerült tovább bővíteni. Mindezen sikerek elérésében,mint alpolgármester oroszlánrészt vállaltam.

Melyek a jövendőbeli tervek, célkitűzések?
Bethlen városképe jelen pillanatban nagyon jó. Rengeteg dicséretet, elismerést kaptunk és kapunk mindmáig. Tenni való azonban mindig akad.  A Bethlenhez tartozó falvakban folytatni kell a közművesítést, aszfaltozást. Ezenkívül egy új művelődési házat, komplexumot szeretnénk létrehozni. Fejlődő világunk velejárója a sok személygépkocsi. Ez új problémákat szül, a parkolóhelyek gondját. A város nagyon zsúfolttá vált az elmúlt pár évben. Emiatt idén szeretnénk építeni egy emeletes parkolóházat, ami egy ilyen kis városnak, mint Bethlen elég nagy beruházás.  Tervbe vettük továbbá számos tömbház hőszigetelését, rehabilitációját is.

Magyar szempontból, milyen gondokkal küszködtek?
A magyar oktatás terén folyamatos harcot vívtunk, és vívunk. A Bethlenhez tartozó Várkudu faluban, sikeresen megvédtük a magyar iskolát. Megvédtük ugyanakkor Bethlenben az önálló magyar óvodát, melyet, ha nem vagyunk, biztosan felvegyítenek vagy felszámolnak.

Hány tanácsosi mandátumra számíthatunk Bethlenben?
Bethlenben a magyar lakosság aránya tízenkét százalék. Jelen pillanatban, két tanácsosi mandátumunk van a tizenkettőből. Én optimista vagyok, és bízom benne, hogy egy tanácsosi hellyel bővíthetjük ezt a meglévő kettőt. Ezért azonban keményen kell harcolni.

Mit üzen az olvasóknak választóknak?
Bízzanak bennem, bízzanak bennünk! Ismernek engem, ismerik a munkásságomat, tudják, hogy számíthatnak rám, tudják, hogy számíthatnak RMDSZ-re. Kérem a lakosokat, hogy menjenek el szavazni, és szavazzanak ránk. Csak úgy leszünk képesek a továbbiakban is értük küzdeni, ha egységesek vagyunk. Mutassuk meg, hogy a bethleni magyarság egységes, bízik a jövőben és kiáll magáért!