2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
8°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Tedd a dolgod !

A Magyar Krónika közéleti és kulturális havi lapot forgatva találtam rá Ferenc pápa következő gondolaára : „ Jóllehet a társadalom manapság hajlik arra, hogy kiselejtezzen bennünket, de az Úr biztosan nem ! Az Úr soha nem vet le bennünket. Arra hív , hogy kövessük Őt minden életkorban.” Folytatva a gondolatsort kövessük az Urat , az  Úr akaratát, de úgy, hogy tesszük azt, ami a mi feladatunk. Mindig azt, ami éppen akkor és ott ad nekünk elvégeznivalót. Ezt tették elődeink és ez a dolgunk nekünk is. Az 1990-es évek elején egy merész álmot alapoztak meg itt Besztercén. Ki és Mit ? Városunk magyarságáért sokat tevő néhai Czirmay Csaba Levente  református lelkipásztor és néhai Sárkány Ferenc nyugalmazott tanító – főgondnok kiharcolták, hogy a város belvárosában kapott telken felépítsenek egy olyan gyülekezeti központot, ahol helyet biztosíthatnak a szórványból – Besztercére tanulni – érkezett magyar gyermekek részére.

            Egy akarattal mindenki tette a dolgát és 2009 szeptember 15-én átléphették a Besztercei Szórványkollégium kapuját azok a diákok ( IX-XII) , akik biztonságos, magyar,  erkölcsi tartást biztosító, tiszta, új, meleg, otthonos környezetben szerettek volna tanulni.

Az idén már hetedik éve, hogy szeretettel fogadja a tanulni vágyókat a Besztercei Református Egyházközség által működtetett Szórványkollégium.

          A zökkenőmentes működés annak tulajdonítható, hogy a segíteni kész emberek, civil szervezetek, alapítványok és szülők teszik a dolgukat a megmaradás érdekében. Azt tapasztaltuk, hogy akkor jön mindig a segítség, amikor arra a legnagyobb szükségünk van.

Tesszük a dolgunkat tudva azt, hogy mellettünk és ügyünk érdekében „ az Úr csodásan működik” , ahogy református énekeskönyvünk egyik éneke tesz róla bizonyságot . Ez volt a meggyőződése néhai Füzes Oszkárné Bajtai Erzsébetnek is , aki férjének, Füzes Oszkár Magyarország romániai nagykövetének oldalán hatékonyan segített bennünket törekvéseinkben.

          A szórványért önzetlenül munkálkodók eredményeképpen könyvelhetjük el, hogy lehetővé vált az anyaország évenként megújuló támogatása a Bethlen Gábor Alap által.

Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik teszik a dolgukat, népünk megmaradása, kultúránk megőrzése, hagyományaink ápolása és anyanyelvünk megtartása érdekében.

Az itt tanuló gyermekeket arra neveljük, hogy kövessék az Úr tanítását, mert akkor biztosan jó úton járnak, mert Isten „megjutalmazza azokat, akik Őt keresik .”