2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
6°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Ünnepre készülődve

A tizenkettedik  megyei karácsonyi ünnep megszervezésére és lebonyolítására került sor pénteken, december 11-én, Besztercén, a városi Sportcsarnokban. Az „Örvendj Ég, Örvendj Föld” minden év decemberében megmozgat gyermeket és pedagógust, szülőt és nagyszülőt, hogy a megyei magyarság méltón megünnepelhesse az év egyik legfontosabb ünnepét, a Karácsonyt. Ezen rendezvény szervezői az RMDSZ megyei és városi szervezete, a megyei Nőszervezet, a Pro Hereditatem Egyesület, a Besztercei Madisz, az Andrei Muresanu Főgimnázium Diáktanácsa.



A hagyományoktól immár másodszor is eltérve, idén ismét a gyermekkoncert hívogatta Besztercére a kicsiket-nagyokat, a Libavonat zenekar mozgalmas, játékos és érdekes koncertje várta a bejelentkezett több mint félezer gyermeket. A megye 23 településéről érkeztek a gyermekek, akiket fáradhatatlan tanítóik, pedagógusaik kísértek el, vállalva az utazással és szervezéssel járó nehézségeket. A következő települések képviseltették magukat a megyei rendezvényen: Magyardécse, Tacs, Vice, Magyarnemegye, Várkudu, Óradna és Radnaborberek, Cegőtelke, Apanagyfalu, Almásmálom, Bethlen, Teke, Felőr, Retteg, Szentmáté, Újős, Szentandrás, Magyarberéte, Sajóudvarhely, Árpástó, Lekence, Sófalva és természetesen a besztercei óvódások és kisiskolások is hiánytalanul jelen voltak a rendezvényen.

 

A bemondók Wass Albert versével köszöntötték a jelenlévőket, mellyel sikerült a zajos közönséget a karácsony igazán fontos üzenetére, a lelki tisztaságra, az őszinte karácsonyvárásra hangolni: 

„Elindul újra a mese!

Fényt porzik gyémánt szekere!

Minden csillag egy kereke!

Ezeregy angyal száll vele!

Jön, emberek, jön, jön az égből

Isten szekerén a mese!

 

Karácsony készül, emberek!

Szépek és tiszták legyetek!

Súroljátok föl lelketek,

csillogtassátok kedvetek,

legyetek újra gyermekek

hogy emberek lehessetek!

 

Vigyázzatok! Ez a mese

már nem is egészen mese.

Belőle az Isten szeme

tekint a földre lefele.

Vigyázzatok hát emberek,

Titeket keres a szeme!

 

Egyházaink képviselői is jelen voltak a rendezvényen, Lőrincz Attila református lelkipásztor a következőket fogalmazta meg üzenetében: „a karácsony az az ünnepünk amire igazán ráillik ennek a rendezvénynek a címe „Örvendj Ég, Örvendj Föld”. Karácsonykor öröm van a mennyben és örömnek kell lennie a földön is, öröm a mennyben azért mert az Istennek sikerült legyőzni a Sátán gonosz hatalmát  a megszületett Krisztusban , öröm itt a földön azért mert nekünk megváltónk és szabadítónk van, aki utat mutat nekünk a menny dicsősége felé”. 

Kelemen Sándor baptista lelkipásztor Pál apostol Rómabeliekhez írt leveléből idézett „Aki a tulajdon Fiának nem kedvezett, hanem őt mindnyájunkért odaadta, hogy ne ajándékozna vele együtt mindent minékünk?”, majd a következő magyarázatot fűzte hozzá: „minden ajándék amit a kapnak, vagy mi adunk másoknak arról szól, hogy van egy igazi nagy ajándék, Isten ajándéka, s ez nem más mint Jézus Krisztus (…) én azt kívánom, hogy legyen egy olyan áldott karácsonyunk, áldott adventi időszakunk, amikor készek vagyunk magunkat megüresíteni és elfogadni Istennek legnagyobb ajándékát Jézus Krisztust”.

A szervezők meghívásának eleget tett Emil Radu Moldovan, Beszterce-Naszód megye Tanácsának elnöke, aki üdvözölte a jelenlevőket az ünnepvárás szellemében, majd Antal Atilla, helyi tanácsosunk köszöntötte a gyerekeket és szülőket, majd tolmácsolta az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei elnökének, Décsei Atillának és városunk polgármesterének gondolatait, üdvözletét.  

A rendezvény fénypontja következett az üdvözlő beszédek után. A Libavonat zenekar fergeteges koncertjén a Sportcsarnok lelátójáról leözönlöttek a színpad elé a gyerekek, körbeállták a rögtönzött  színpadot, és teljes odafigyeléssel és lelkesedéssel kapcsolódtak be az interaktív zenés-táncos-mókás előadásba. Nemcsak a különböző hangszerekkel ismerkedtek meg a koncert során, de pillanatok alatt megtanulták azokat a gyermekdalokat is, melyekről azt kell tudni, hogy az együttes alapítója ifj. Papp Attila édesapja, id. Papp Attila néhai margittai magyartanár gyermekköteteiből származó versek megzenésített változatai. Az együttes névadó dalát énekelve egy nagyon hosszú vonatot sikerült a sokszáz gyermeknek kialakítani, kígyózott, tekergőzött a libavonat a besztercei Sportcsarnokba, sok kacagó gyermek kapaszkodott egymásba, és mindenki fel akart ülni a vonatra. 

A koncert után, a rendezvény a gyerekek számára talán egyik legjobban várt pillanatával folytatódott. A karácsonyfa alatt ajándékok, a színpadra angyalokat hívtak a gyerekek kántálva, a sok gyermekhang egybeolvadt a magyarnemegyei gyermekek hangjával, hisz ők voltak a hangadók a kántálásban. Az angyalok ajándékokat osztottak, a bemondók pedig csoportonként köszönték meg a szervezők nevében a csoportvezetőknek kitartásukat és munkájukat, mellyel a megyei karácsonyi rendezvényeken fejtettek ki az évek folyamán.

A rendezvény támogatói, melyeknek áldásos hozzájárulása nélkül a karácsonyváró megyei program nem került volna megvalósításra, a Beszterce-Naszód megyei Kulturális Központ,  Hargita megye Tanácsa, a  Communitas Alapívány, Szabolcs-Szatmár-Bereg Önkormányzata, valamint a Goldplast KFT. voltak. A szervezők ezúton is köszönetüket fejezik ki a támogatóknak, megragadva az alkalmat, hogy  mindenkinek békés, nyugodt karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, boldog új évet kívánjanak.

A fotók a rendezvényről a következő hivatkozáson érhetőek el:  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.966663913401524.1073741867.852…