2024. április 20. (szombat) -
Tivadar
napja Beszterce
12°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

A Magyar Szórvány Napja besztercevidéken

A Szórvány napja tiszteletére a besztercei szórványmagyarság számára az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete két különleges programmal készült, mely szép alkalmat nyújtott a felhőtlen szórakozásra, az ünneplésre. 

A megszervezett rendezvénysorozat a Szüreti Bállal startolt, szombaton, november 14.-én. A háziasszonyok megszokott báli előkészületeit a szervezők kissé megkönnyítették azzal, hogy a bálon meleg vacsorát is ajánlottak a szórakozni vágyóknak. Ha a rendezvény a szüret ünnepét idézte, a résztvevők körbekínálhatták boraikat, hiszen a bálnak a hagyományos „batyus” szerepe is megmaradt. 

A szüret a magyar ember számára mindig nagy ünnep volt, hiszen az egész évi munkájának gyümölcsét a bor minősége és mennyisége koronázta meg, és általában mulatsággal ünnepelték a jó termést. Habár már vannak olyan porták, ahol az idei bor is kiforrt már, a Szüreti Batyus Bálban csak a szórakozásé volt a tér, a mulatságé. A szép számban összegyűlt bálozók egy elegáns környezetben, a Selena együttes által szolgáltatott szép muzsikaszóval szórakozhattak kivilágos kivirradatig. 

Az est házigazdája Antal Attila, helyi tanácsos, a bál estéjén köszöntötte a résztvevőket, és örömmel tudósította a jelenlevőket, hogy országunkban november 13.-át hivatalosan is a Magyar Nyelv Napjává nyilvánították, így lehetőség nyílik a magyar tannyelvű iskolákban ünnepélyek keretek között is megemlékezni a magyar nyelvről. Helyi tanácsosunk köszöntötte az anyaországi vendégeket, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Közgyűlésének alelnökét, Baracsi Endrét, valamint külügyi referensét Majorné László Brigittát, továbbá a Mandala Dalszínház tagjait és annak ügyvezetőjét, Bódis Gábort, akik megtisztelték a besztercevidéki magyar közösséget és csatlakoztak a vidám bálozókhoz. 

Baracsi Endre, testvérmegyénk önkormányzatának alelnöke Márai Sándort idézve köszöntötte a egybegyűlteket: „Ha az ünnep elérkezik, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás.”

A köszöntők után a Vadrózsa néptáncegyüttes lépett fel sajómenti táncokkal. Szilágyi Ilona, a néptáncegyüttes vezetője elmondta, hogy sikerült az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nőszervezete segítségével a zselyki viseltet elkészíttetni, megvarrni és díszíteni, köszönetét fejezte ki a sok munkáért. Hargita Megye Tanácsának támogatását is itt köszönte meg, hisz az együttes a héten vette át a szamosújvári csizmadiák által elkészített vadonatúj lábbeliket. 

A bálozás a megszokott módon, tombolasorsolással, sok tánccal és jó hangulatban, a kora hajnali órákig tartott.  

A szórványnapi ünneplés vasárnap folytatódott, a Szakszervezetek Művelődési Házában, ahova a nyíregyházai Mandala Dalszínház gálaműsora hívogatott. Az esti órákban kezdődő előadásra az előadóterem megtelt, az ajánlott program kecsegtetőnek bizonyult a közönség számára, kicsik-nagyok, fiatalok-idősek egyaránt képviseltették magukat, a nyíregyházai meghívottak is helyet foglaltak a nézőtéren. A társulat vezetője, Bódis Gábor az előző napi mulatság vetületében, a következőképpen köszöntötte a nézőket: „…én úgy éreztem, hogy minden a helyén van, úgy éreztem, hogy mindenkinek helyén van az önértékelése, elsősorban a fiatalokra gondolok, és arra tudom biztatni önöket, a magyar szórvány napján, hogy biztassák arra a fiatalokat, hogy maradjanak itt, ha máshol tanulnak, jöjjenek haza, mert jó önökhöz jönni.” Az bemutatott előadás egy válogatás volt azokból a történelmi rockoperákból és musicalekből, melyeket a színtársulat műsoron tart, egy történelmi időutazás a zene és a tánc segítségével, a honfoglalástól a XX. századig. A gálaműsor nagy sikert aratott Besztercén, a közönség együtt énekelt, sírt és nevetett a fellépőkkel, a dalok üzenete mély nyomott hagyott, új érzelmi töltetet adott mindannyiuknak az itthon-maradáshoz. A besztercei közönség hálája jeléül percekig állva tapsolta a csodálatos összeállítást. 

A Magyar Szórvány Napja a szórványmagyarság napja, egy kiáltó szó létezésünkről, fájdalmainkról, az élni akarásról és megmaradásról. Az magyarság országszerte ünnepi műsorokkal ünnepelte e jeles napot, az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének központi rendezvénye Temesváron zajlott, ahol Décsei Atilla megyei elnök is részt vett. Előadásában a Beszterce-Naszód megyei oktatás sikereiről és feladatairól számolt be, felvázolva a helyi oktatás terén tett kezdeményezéseinket, az iskolákat támogató sikeres programjainkat, valamint mindazokat a feladatokat, mely a szórványoktatás megmaradásáért közös összefogással tenni kell. A temesvári vasárnapi eseményen az RMDSZ kiértékelte a szórvány cselekvési tervének eredményeit, az újratervezés jegyében pedig új irányelvekkel bővített tervet fogadott el. Temesváron Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke így véleményezett: ,,A szórvány nem egy fakszni, nem egy múzeumi tárgy, a szórványban élők húsvér magyar emberek, közösségek, akik csak számbelileg jelentenek kisebbséget, semmivel nem kevesebbek, mint a tömbmagyarságban élők. A szórványt nem temetni kell, értékeit fel kell mutatni, meg kell menteni. A szórványnak nem konferenciákra van szüksége, hanem munkára és támogatásra. Fontos lehet a tanulmány, a konferencia, de – az egyik megyei elnök szavaival élve – attól még meg kell valaki tankolja az iskolabuszt, az ebédet meg kell főzze valaki a szórványkollégiumban és mindezt valakinek ki kell fizetnie” 

A Beszterce-Naszód megyei szórványnapi kulturális programok házigazdája a megyei és a városi RMDSZ, társszervezői a Pro Hereditatem Egyesület, a besztercei Madisz és a Kárpátok Eurorégióért Regionális Fejlesztési Közhasznú Egyesület, Nyíregyháza, támogatói pedig az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és a Nemzeti Kulturális Alap, mely segítségért ezúton is köszönetet mondunk.

Fotókat a rendezvényeinkről az RMDSZ Facebookos oldalán láthatnak, a következő címen: https://www.facebook.com/rmdsz.besztercenaszod/photos_stream?tab=photos_albums  

Becsky Kinga