2024. április 18. (csütörtök) -
Andrea, Ilma
napja Beszterce
5°C
1€
= 4.9754 lej
      
= 5.8294 lej
      
100HUF
= 1.2669 lej
      
1$
= 4.6739 lej
      

Új elnökség az RMDSZ megyei szervezetének élén

Évi rendes ülését tartotta az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének legfelsőbb döntéshozó testülete, a Megyei Küldöttgyűlés, a besztercei Református Gyülekezeti Központban szeptember 11-én, amelynek fő meghívottja Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Napirenden szerepelt az elnöki és ügyvezető elnökség beszámolója, a megyei szervezet alapszabályzatának módosítása és elfogadása, képviselők választása a Szövetségi Képviselők Tanácsába, Iskolatáska program és különfélék.

A 2015-ös év kulturális, politikai és közéleti tevékenységeit Décsei Atilla, a szervezet megyei elnöke ismertette, aki kihangsúlyozta, hogy „mindez a közös munka eredménye, köszönöm mindenkinek, úgy a ifjúsági szervezetnek, a civil-, valamint a helyi szervezeteknek, és nem utolsó sorban a megye összes magyar ajkú emberének. 2016-ben is folytassuk azt, amit a szervezetbe való belépéskor elvállaltunk: a Beszterce-Naszód megyei magyarság érdekeinek a képviseletét.

            Továbbá a küldöttgyűlés megbeszélte és elfogadta az Alapszabályzatban javasolt módosításokat, valamint továbbra is bizalmat szavazott Fehér Gábor, MKT elnöknek, hogy a megyei elnök mellett ő képviselje megyénket Szövetségi Képviselők Tanácsába (SZKT).

            Az ülésen sor került a megyei Ügyvezető elnökség felújítására is. Décsei Atilla, megyei elnök javaslatára Máthé István, Bethlen város alpolgármestere lett az ügyvezető elnök, aki bemutatta a csapatot, akivel a jövőre nézve együtt szeretne dolgozni: Megyei elnök: Décsei Atilla, női szervezet elnöke: Toók Katalin, önkormányzatokért és egyházügyekért felelős ügyvezető alelnök: Antal Attila, területi szervezetekért és médiáért felelős ügyvezető alelnök: Máthé Loránd, mezőgazdasági és vidékfejlesztésért felelős ügyvezető alelnök: Kocsis András, oktatásért felelős ügyvezető alelnök: Kovács Zsolt, művelődésügyi ügyvezető alelnök: Plesch Katalin, ifjúsági ügyvezető alelnök: Vajda Szilárd, helyi vállalkozókért felelős ügyvezető alelnök: Ferenczi László, pénzügyekért felelős ügyvezető alelnök: Székely Vilmos. A javasolt ügyvezető elnökséget a küldöttgyűlés egyhangúan elfogadta.

Az ülésen Kovács Péter, ügyvezető elnök a 2016-os választásokra való készülődés, választási törvénymódosítások mellet, nagy hangsúlyt fektetett az aktuális helyzetre, a bevándorlókra.

Sajnos az emberi viszonyokat és az emberi kapcsolatokat itt, Erdélyben és az erdélyi magyarok között is megosztja, ez a helyzet, hiszen hihetetlenül éles álláspont, vagy véleménykülönbségek fogalmazódnak meg. Úgy vélem, hogy másként kellene ezt a menekült hullámot kezelni, hogy próbáljunk meg az emberek lelkébe is belátni. Próbáljunk meg azoknak a családtagoknak, barátoknak a lelkébe tekinteni, akik főleg ’89 előtt, de nagyon sokan utána is, elmentek, jobb életet keresve. Ők is menekültek voltak, nem muzulmánok, de nekik is gondjaik voltak és jobb életet kerestek.

Egy másik példa, amikor 1956-ban több százezer magyar embert tárt karokkal vártak Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában mert elmenekültek az elől, ami rájuk várt otthon.

Nem ünnepelni kell azt, ami most Európában történik, csak próbáljuk meg kicsit humán, emberibb szempontból is tekinteni ezt a kérdést.

Kelemen Hunor, szövetségi elnök ismertette a szövetség álláspontját ebben a kérdésben, amely szerint rövid távon az emberségből az Európai Unió megbukna, ha most a télbe futva nem biztosítanák minden menekültnek, azt a lehetőséget, hogy túlélje a telet. Ugyanakkor a kötelező kvótákat az EU-ban nem tudjuk elfogadni, önkéntes kvóták elfogadása kell. A menekülteknek is legyen beleszólása, hogyan látják ők mindezt működőképesnek.  

Továbbá hozzátette, hogy az RMDSZ egyetért a román államfő azon álláspontjával, mely szerint ezt a kérdést közvetlenül össze kell kötni Romániának és Bulgáriának a schengeni csatlakozásához. Egyértelmű, hogy mindkét ország tud segíteni a schengeni határoknak a védelmében. Technikai szempontból évek óta fel vagyunk készülve és feltételként kell szabni az Európai Uniónak és azoknak a tagállamoknak, akik ellenzik Romániának a schengeni felvételét, hogy akkor tudunk ebben a folyamatban aktívan részt venni, ha minket is felvesznek a schengeni övezetbe”. – részletezte Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke.