2024. április 24. (szerda) -
György
napja Beszterce
8°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Tizennegyedik alkalommal is megtalálták a közös hangot Zselyken

  A sokak által ismert „göderben” szervezett Zselyki falunap idén sem maradt el, hiszen 2015. augusztus 29-én immár tizennegyedik alkalommal szervezték meg. Az ünnep lassan hagyománnyá nőtte ki magát, hiszen ez egy olyan nap, amikor mindenki együtt örül, kicsik és nagyok, helybéliek és elszármazottak, megyén-, sőt még határon túlról érkezettek is. A hagyományokhoz illően a nap istentiszetlettel indult, amikor igét hirdetett Ft. Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus – Lutheránus Egyház püspöke. Istentisztelet után kezdetét vette a kulturális program, amely keretén belül színpadra léptek a zselyki hagyományőrzők, a budapesti Forgatós Kamara néptáncegyüttes, a lajoskomáromi Boróka néptánccsoport és a besztercei Vadrózsa néptánccsoport táncosai és a zselyki fúvószenekar.

    Mindezek mellett a résztvevők megtekinthették Gödri B. Alpár, Kerekes Brici Biánka és Miklós Posztmodern és hagyomány Zselyket illusztráló fotókiállítását és Kerekes Adélka Sugallat című verseskötetének bemutatóját, valamint nem utolsó sorban Máthé Zsolt Erdélyi hagyományos építészeti stílusok. Építőművészet és örökségvédelem című látvány előadását. E jeles ünnepség alakalmával felavatták a kultúrotthon nemrégiben felújított pincéjét, ahol a résztvevők finomabbnál-finomabb borokat kóstolhattak meg. A nap egy hajnalba torkolódó bállal zárult, ahol a jó hangulatot dj Rémán Sándor biztosította.

    A rendezvény főszervezője, Tóth Zoltán Csaba, a zselyki Evangélikus gyülekezet lelkipásztora elmondta, hogy „idén tizennegyedik alakalommal szerveztük meg a zselyki falunapot. Ez mindig egy különleges esemény a falu életében legfőképpen azért, mert ilyenkor összegyűl a falu apraja nagyja, ilyenkor eljönnek az elszármazottak Magyarországról, Németországból, Kanadából is részt vesznek az eseményen, viszont mindezeken túl fontos a háttéri munka, amelyen keresztül tulajdonképpen a közösséget építjük. A zselyki falunap nem csupán csak egy ünnep, hanem tulajdonképpen a közösség szemszögéből olyan építő jellegű munkát jelent, amelyen keresztül gyakorlatilag mondhatjuk azt, hogy az emberek összeszoknak, az emberek tulajdonképpen megtalálják a közös hangot és azokat a közös célokat, amelyek kiteljesítik Zselyk fennmaradásának lehetőségeit.”

    A Zselyki Falunap támogatója a Communitas Alapítvány.