2024. április 24. (szerda) -
György
napja Beszterce
14°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Nem indul különálló magyar iskola Besztercén szeptembertől

Annak ellenére, hogy május 28-án Beszterce Város Tanácsa megszavazta a különálló magyar iskola létrejöttét Besztercén, a terv nem valósulhat meg a 2015-2016-os tanévvel kezdődően.

Az Oktatási Minisztérium jogtanácsosai kifogásolták a helyi tanácstervezet törvényes formáját és némi módosításokat követeltek (többek között az iskola neve is felmerült). A módosításokat orvosolni próbálta az RMDSZ képviselője, Antal Attila, helyi tanácsos a Beszterce Polgármesteri Hivatal jogtanácsosaival, akikkel eredetileg ki lett dolgozva a tervezet.

A végleges tervezet formája került augusztus 27-én a helyi tanács elé, amikor különleges tanácsülést hívtak össze, konkrétan a magyar iskola ügyének megbeszéléséért. Az ülést nem tudták megtartani, hiszen nem volt meg a kvórum – 21 tanácsosból 10-en voltak jelen. 11 tanácsos jelenlétére lett volna szükség, hogy a gyűlést megtartsák, valamint 11 igen szavazatra, hogy a határozattervezetet elfogadják.            

A Tanügyminisztérium iskolahálózatában módosítani csak az új tanév kezdetéig lehet, azaz szeptember elsejéig. Ennek függvényében csak péntek és hétfő lenne alkalmas, de ilyen rövid idő alatt nem lehet tanácsülést összehívni.

      
Nem adjuk fel a harcot. Nem most, amikor nagyon közel állunk, hogy a célunkat elérjük. Az érdekvédelmi szervezet, ahogyan azt eddig is tette, továbbra is kiáll a magyarságért, továbbra is támogatja a magyar fiatalokat és főleg fennmaradásunk egyik alappillérét, a magyar nyelven történő oktatást. Egy olyan helyzetet próbálunk most orvosolni, amely nem az érdekvédelmi szervezet hatáskörén múlott, de nagy reményeket fűzünk hozzá, hogy létrejön Besztercén az önálló magyar iskola a 2016-2017-es tanévvel kezdődően.” – részletezte Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke.         

  
Az 1990 óta magunkban visszatartott álmot továbbra is életben akarom tartani. Megfogyva bár, de törve nem, van bennünk tenni akarás. A következő tanévben minden szabadidőmet arra fogom áldozni, hogy együtt a tanfelügyelőséggel, amely továbbra is támogat, és a törvényes keret betartásával határidőn belül letegyük a határozattervezet és az a Tanügyminisztérium «tetszését» és jóváhagyását is elnyerje” – nyilatkozta Antal Attila, helyi tanácsos.