2024. április 18. (csütörtök) -
Andrea, Ilma
napja Beszterce
5°C
1€
= 4.9754 lej
      
= 5.8294 lej
      
100HUF
= 1.2669 lej
      
1$
= 4.6739 lej
      

Felszínre kerültek egy újabb tábor izgalmai – első díj egy brüsszeli kirándulás

Ifjúsági Tábor Beszterce-Naszód megyében tizenkettedik alkalommal

 

Nagyon jó idő, még jobb hangulat, a legjobb társaság – talán a jólétnek e három fokozásával lehetne legjobban jellemezni az idén immár tizenkettedik alkalommal is megszervezett Megyei Magyar Ifjúsági Tábort, amely július 3-5 között zajlott Oláhszentgyörgyön (Beszterce-Naszód megye). Idén túljelentkezés volt a táborban, hiszen a résztvevők száma közel állt a hatvanhoz.

A rendezvény célja elsőként az, hogy egy újabb lehetőséget teremtsen a szórvány megyei fiataloknak, hogy együtt legyenek, ismerkedjenek, hosszútávú kapcsolatok alakuljanak ki magyar-magyar fiatalok között. Továbbá célként tűzték ki a szervezők a Beszterce-Naszód megyei magyar településeken kezdeményezni az ifjúsági csoportok megalakítását.

A program idén is színes volt, megtartotta labirintus jellegét, annyi eltéréssel, hogy az a csapat, aki a XII. Megyei Magyar Ifjúsági Táborban első díjban részesül, jutalomként egy brüsszeli kiránduláson vehet részt Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő jóvoltából 2016-ban.

     A program pénteken startolt. Lévén, hogy közel hatvan fiatal vett részt a megye különböző településeiről (Beszterce, Bethlen, Tacs, Zselyk, Magyardécse, Árpástó, Mezőköbölkút, Szentmáté, Óradna, Magyarborzás, Mezőveresegyháza, Apanagyfalu, Sófalva, Baca, Felőr, Somkerék, Cegőtelke) nem hiányozhattak az izgalmas összerázó játékok, Barta Zsolt és Gönczi Krisztina koordinálásával. A minden tábor listáján szerepelő tábortűz sem hiányozhatott a csomagból, így a jelenlévőknek a helyi tűzoltóság felügyeletében a pénteki napot a tábortűz melegénél zárták.

            Az izgalmak sora szombaton kezdődött. Elsőként a tábor meghívottjai köszöntötték a fiatalokat: Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke, Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Antal Attila, az Andrei Mureşanu Főgimnázium magyar tagozatért felelős aligazgatója, Vajda Szilárd, az Andrei Mureşanu Főgimnázium pedagógusa és az esemény házigazdája Zoltán-Sipos Tímea, mint a szervező egyesület elnöke.

            Elsőként a Magyar Ifjúsági Értekezlet márciusban megválasztott elnöke, Antal Lóránt köszöntötte az ifjúsági tábor résztvevőit, aki ismertette, hogy mennyire fontos főként szórványban a fiatalok összetartása és a táborban való magas részt vétel egy jele annak, hogy Beszterce-Naszód megyében van élet ifjúsági téren. Továbbá kihangsúlyozta, hogy fel kell eleveníteni és meg kell erősíteni a szórvány-székelyföldi kapcsolatokat, hiszen a fiataloknak tudniuk kell egymásról.

            Décsei Atilla, megyei elnök beszédében kitért arra is, hogy tizenkét évvel ezelőtt, amikor a tábor napvilágot látott sem a hely, sem a teljesítményekért kapott jutalom nem volt olyan, mint ma. Örömét fejezte ki az iránt, hogy a fiatalok és az RMDSZ közötti kapcsolat ennyire erős, hiszen csakis így tudunk eredményeket elérni.

            Antal Attila, aligazgató és Vajda Szilárd, tanár úr egy frappáns játékkal indították a napot, hiszen a fiatalok elsőként két feladattal kellett szembenézzenek: elsőként egy csapatcímer kialakítása és megindoklása, másodsorban egy kampány bemutatása, amikor is egy igazgatót választanak a magyar iskola élére. Frappáns ötletek, boldog arcok és jókedv segítségével élménydús kampányok kerültek felszínre. Háromtagú zsűri pontozta a fiatalokat: Antal Lóránt, Décsei Atilla és Máthé Lóránd.

            Nyolc csapat alakult ki:

  1. STÁROK – Szigyártó Norbert, Molnár Evelin, Fűleki Szilvia, Kovács Péter, Martonos Magor
  2. DERGA – Emrich Delinke, Veres Levente, Máté Arianna Viktória, Rémán Beáta, Gergely Brigitta
  3. KHINZ – Köő Krisztina, Lakatos Hilda Katalin, Balogh Zoltán, Kiss Malvin Izabella, Guther Norbert
  4. NO LIMIT – Gönczel Roland, Hunyadi Melinda, Balázs Ibolya, Pinkóczi Horia András, Rémán Csaba
  5. VIDÁM HARCOSOK – Banga Izabella, Fehér Izabella, Barta Brigitta, Márton László Roland, Márton József
  6. DOGGY-STYLE – Nagy Márta-Mária, Balogh Beatrix, Timbalmos Robert-István, Lakatos Árpád, Kocsis Mihály
  7. A LÁNYOK ÉS CSABA – Urcan Evelin, Cadar Monika, Székely Evelin, Kántor Csaba, Neagu Mariana Cosmina
  8. PIÁS-FOCISTÁK – Kántor József, Lukács Izabella, Pap Noémi, Balog Alpár, Hunyadi Szilárd

            A nap további részében a fiatalok a sport terén kellett bizonyítsanak, hiszen minden szerzett pont előnyt jelentett az Aranytojás Labirintus kivitelezéséhez, így tehát a legjobbat kellett kihozniuk magukból focizáskor, röplabdázáskor, tollaslabdázáskor, asztali teniszezéskor és vízi-almázáskor.

            Az Aranytojás Labirintus 10 próbából állt: Találós Kérdések, Nyuszi-hopp, Bizalom kötele, Az én házam, az én váram, Titkos üzenet, Némajáték, Serpa járás, Bogozd ki a csomót, Általános műveltség, Három állítás egy hamis. Minden próbánál egy felelős várta a csoportokat, akiket addig nem engedett tovább, míg eleget nem tettek a kért feladatnak. A labirintus ideje alatt bónuszpontokat is szerezhettek azok, akik fényképet készítenek egy mókussal, fél liter szentgyörgyi vizet hoznak, indulástól érkezésig megvigyázzák a kapott aranytojást, valamint az a csoport, aki a leghatalmasabb krumplit hozza. A közel egy kilogrammos krumpli volt idén a nyertes, és így a pont a Vidám harcosokat illette.

            Ámbár mindenki küzdött a jutalom megszerzéséért, senki nem feledkezett meg a tábor céljáról: jókedv, szórakozás, kikapcsolódás. Mindezek mellett a legjobb idő alatt oldották meg a labirintus feladatait a STÁROK csapata, akik tehát a helyszínen kapott jutalom mellett, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő jóvoltából egy brüsszeli kiránduláson is részt vehetnek 2016-ban. Második helyen végeztek a VIDÁM HARCOSOK, valamint harmadik helyen a DERGA csapat.

Mindenki nagyon jól teljesített a versenyeken, és nemcsak, hanem a tábor ideje alatt, hiszen egy szép nagy csapat alakult ki. Néhányan már találkoztunk tavaly is, de sok új arccal néztünk szembe idén, ami kellemes meglepetés volt számunkra. Az első azt bizonyítja, hogy a fiatalok szeretik, amit csinálunk és folyamatosan bekapcsolódnak, második pedig azt, hogy a MADISZ pozitív híre terjed megyeszinten és a csapatunk folyamatosan bővül.

Igyekszünk szórvány megyénk minden magyarlakta településén megkeresni azon fiatalokat, akik hajlandók meghatározni a legfontosabb helyi igényeket, összefogni és megszervezni a helyi ifjúsági életet.

Köszönjük szépen a fiataloknak, a meghívottaknak, hogy megtisztelték jelenlétükkel és ötleteikkel emelték ennek színvonalát, valamint támogatóinknak, a Megyei Ifjúság és Sporthatóságnak, az RMDSZ által alapított Communitas Alapítványnak és Sógor Csaba, európai parlamenti képviselőknek, hogy bíztak a Besztercei MADISZban és segítségükkel sikeresen lezajlott egy újabb ifjúsági tábor.” – fogalmazott Zoltán-Sipos Tímea, a Besztercei MADISZ elnöke.