2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Gyékényfonás, tacsi érték

Immár hatodik alkalommal szervezte meg a Tacsi Gyékényfonók Egyesülete a már hagyományossá vált tacsi ünnepséget, a Tacsi Gyékényfonók napját. Olyan ünnepségnek minősül ez a nap, amely által találkoznak a falubeliek, az elszármazottak, szomszédtelepülésekről idelátogató kíváncsiak, valamint sok más személy, aki csupán részese szeretne lenni egy kis kulturális műsornak, valamint vásárolni szeretne a helyszínen kiállított gyékénytermékekből.

A település híres egy gyönyörű szokásáról, amely egyben hagyományként is él a faluban, a gyékényfonás, amely népszokássá nőtte ki magát, hiszen a mindennapi élet nagy részét tölti ki. Ámbár napjainkban alig néhány településen maradt fenn, Tacs egyike ezeknek, és itt majdnem mindenki érti és műveli ezt az ősi mesterséget.

A rendezvény felhozza a figyelmet arra, hogy ápolni kell ezt a fennmaradt szokást, és megpróbálja minél több emberhez eljuttatni a üzenetet: értékeljük értékeinket, őrizzük meg őseinktől kapott hagyományainkat, és büszkélkedjünk velük szerte a nagyvilágban.

    A kulturális program keretén belül fellépetek a tacsi gyerekek, az almásmálomi Almavirág néptánccsoport, a besztercei Vadrózsa néptánccsoport, a magyardécsei Cseresznyevirág néptánccsoport és a csíkszentkirályi Vadrózsa néptánccsoport.

A szervező egyesület, a helyi RMDSZ elnök asszonya, Szilágyi Ilona, aki egyben a település helyi tanácsosa is, úgy fogalmazott a rendezvényről, hogy ez az egyedüli alkalom a településen „amikor hazajönnek az elszármazottak, valamint remek alkalom arra, hogy a falu lakossága összegyűljön és együtt szórakozzon, ünnepeljen. Ez a nap a mi napunk, a tacsiak tiszteletére szervezzük.” Az eseményen jelen volt a község polgármestere Vasile Găurean, aki köszöntötte a jelenlévőket, valamint az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezet képviseletében, Antal Attila, aki örömét fejtette ki, hogy lehetőség adatik a magyar embernek ilyen jellegű, hagyományápoló rendezvényeken is részt venni és gratulált a szervezőknek.

Jelen rendezvény támogatói az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány, a galacfalvi önkormányzat valamint a Megyei Kulturális Központ.