2024. április 24. (szerda) -
György
napja Beszterce
14°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Ne feledjük a magyar nyelv szépségeit

A magyar nyelv szépségeire hívta fel ismét a figyelmet a besztercei MADISZ egy újabb Vitadélután lebonyolítása által április 28-án, a Besztercei Magyar Ház Léstyán József könyvtártermében. Az eseményre hét háromtagú csapat nevezett be az Andrei Mureşanu Főgimnázium diákjai közül, akik sorshúzás alapján különböző témákról vitáztak, ki állította, ki tagadta. A verseny a Karl Popper vitaformátum szabályzatának betartásával zajlott, így tehát a fiatalok teljesítményét egy páratlan számú, három tagú zsűri értékelte: Antal Attila, az Andrei Mureşanu Főgimnázium magyar szakos aligazgatója, Kovács Zsolt, a Főgimnázium biológia szakos pedagógusa és Csillag Evelin, a Főgimnázium XII. H. osztályos diákja.

A vitamozgalom a demokrácia és a kulturált párbeszéd alapértékeire épül, kitüntetett célja a játékban résztvevő fiatalok felkészítése az aktív társadalmi életre. A vitázás nyitott és kritikus/polemikus gondolkodásra serkenti a bekapcsolódókat, a tolerancia és a felelősségvállalás legfőbb értékeit hivatott reprezentálni.

A szervezők elmondása szerint, az I. Vitadélután leforgása közben született az ötlet, hogy az ilyen és hasonló jellegű eseményeket gyakori jelleggel kell szervezni, hiszen összekapcsolja a diákság számára a tanulást a szórakozással, és ez felkelti érdeklődésüket. „Ámbár konkrétan nem tanulásról van szó, nyelvi tekintetben a vita mégis a világos kifejezésmódra, tömörségre, egyértelműségre és koherenciára összpontosít. Ezek a szempontok a magyar nyelv megfelelő használatának elengedhetetlen feltételei. Olyan dolgokban próbálhatják ki magukat, melyekre talán az iskola padjaiban nem adatik meg a lehetőség. A kellemes és a hasznos egyfajta összekapcsolása, és ezt ők szeretik. Minden versenyző mindvégig nagyon ügyesen teljesített és örömmel tölt el az a tény, hogy fejlődést észlelhettünk az első fordulótól.” – fogalmazta Zoltán-Sipos Tímea, a besztercei MADISZ elnöke.

A vitadélután három fordulóban zajlott, a következőképpen:

Első forduló:

VIII. osztály (Keksz), állító fél – VIII. osztály (C-DÚR), tagadó fél. Téma: A nők jobban irányítanák a világot, mint a férfiak teszik.

  1. H. (Rókavér), állító fél – IX. B. (Tigrisek),tagadó fél. Téma:Az egyén fontosabb, mint a közösség.
  2. B. csapata,állító fél – X. H. csapata, tagadó fél. Téma:A média pozitív hatással van a XXI. századi emberre.

A versenyre a két magyar XI. osztály közül csupán egyik nevezett be, így a XI. H harc nélkül továbbjutott a mérkőzés második fordulójába.  

Elődöntő:

  1. H. (Rókavér), állító fél – VIII. osztály (Keksz), tagadó fél. Téma:Jobb kezdeményezőnek lenni, mint óvatosnak.
  2. B. csapata, állító fél – XI. H. (Pokemon), tagadó fél. Téma:A számítógép rabságában élünk.

döntőbe a Keksz (Csurka-Molnár Hanna, Uhelszki Krisztina és Dreptate M. Esther) és a X. B. csapata (Hunyadi Melinda, Veres Levente, Lakatos Balázs) jutott, akik meg kellett győzzék a zsűrit afelől, hogy A gazdasági fejlődés fontosabb, mint a környezetvédelem. A zsűri elmondása szerint nem volt könnyű meghozni a döntést, és a két csapaton a verseny folyamán észlelhető volt a fejlődés. Az eredmény végül 2-1 lett a a VIII. osztályos Keksz csapat lányai számára.

A versenyen való részvételért a fiatalok okleveleket kaptak és az első és második helyezett díjban részesült. Az esemény megvalósítását Beszterce város Polgármesteri Hivatala és a Communitas Alapítvány támogatta.