2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Erdélyi Magyar Matematikaverseny országos szakasza Besztercén

  Besztercén zajlott a XXV. Erdélyi Magyar Matematikaverseny (továbbra EMMV) február 26-28 között, amikor városunkba érkezett 216 diák és 60 tanár az ország különböző pontjaiból. Kovászna, Hargita, Kolozs, Maros, Szilágy, Bihar, Temes, Arad, Fehér, Szatmár, Beszterce-Naszód és Bukarestből érkeztek a versenyzők és kísérő tanáraik, február 26-án, egy csütörtöki napon. Az Infoel- és a Sport Líceum bentlakásában voltak elszállásolva. Ugyanaznap megtörtént az esemény hivatalos megnyitója a Babeş–Bolyai Tudományegyetem besztercei kirendeltségében, ahol jelen voltak dr. Bencze Mihály, a bukaresti Ady Endre Líceum igazgatója, aki huszonöt évvel ezelőtt, 1990-ben megalapította az Erdélyi Magyar Matematikaversenyt, Szőcs Domokos, a Nevelési, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium kisebbségi oktatási főosztályának vezérigazgatója, Mátyás Emőke-Éva, minisztériumi szaktanfelügyelő, dr. Kása Zoltán, az EMMV bizottság elnöke, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem professzora, Balázs Dénes, Beszterce-Naszód megye főtanfelügyelő-helyettese, Cosic Dorel, matematika és informatika tanfelügyelő, Oprea Teodor, a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnazium igazgatója.

A megnyitó Balázs Dénes köszöntőjével indult, aki üdvözölte a vendégeket és sok sikert kívánt a versenyzőknek, eképpen „megtisztelés számomra, hogy a tudás megmérettetéséhez diákjaink és pedagógusaink fogadhatják a vendégeket, alkalmuk lesz kinyilvánítani barátságukat, szeretetüket, tiszteletüket”, majd Szőcs Domokos vezérigazgató, mondott beszédet, szavait idézve „ti diákok, íme hogy itt vagytok, büszke rátok egy megye, egy város, egy iskola, egy család”. Dr. Kása Zoltán, a versenybizottság elnöke beszédében kifejtette, melyek azok az elvárások, úgy diákoktól, mint tanároktól a jelen matematikaversenyt illetően. Dr. Bencze Mihály beszédeben felidézte az első matematikaverseny ötletének a születését: „a Kárpát medencében a Trianoni döntés után, szétszakadt részeken, az akkor egységes magyar matematikát fűszerezte az új ország matematikai struktúrája. Amit mi pozitívan megtudtunk fordítani, az azt jelentette, hogy ha összehúzzuk az adottságainkat, akkor a matematikába, egy színesebb, értékesebb világot tudunk építeni. 90 előtt azt is tudni lehetett, hogy az állam nyelvén egyetlen egy matematikai verseny létezett, helyi-megyei-országos, félépítéssel. A szomorúság az volt, hogy a politikai rendszer miatt, a magyar gyerekeket állandóan kicsúsztatták a továbbjutás lehetőségétől. 1977-ben a kolozsvári Babeş egyetemen voltam egyetemista és akkor az ottani magyar iskolákba rendeztem egy magyar nyelvű versenyt, tehát a mag onnan csirázott ki.”

Az Andrei Mureșanu Főgimnázium igazgatója díszbeszédében a következőket mondta „büszke vagyok, hogy a mi iskolánk gazdája lehet egy ilyen fontos versenynek”, kihangsúlyozva ezáltal az esemény fontosságát. A megnyitó ünnepség kulturális programmal folytatódott, az Andrei Mureșanu Főgimnázium diákjai Fazekas István verseket idéztek, majd egy régi zselyki balladát adtak elő.

Pénteken, február 27-én, 9 órakor kiosztották a tételeket és ezzel kezdetét vette a verseny. A gimnazista osztályoknak 4 óra, míg a középiskolások számára 3 óra állt rendelkezésre a tételek megoldásához. E komoly megpróbáltatás után, két csoportban városlátogatásra invitálták a résztvevőket. A kisebb diákok Beszterce város történelmi épületeit (Evangélikus Templom, Kádárok Bástyája, Ortodox- és Katolikus templom, Ezüstösök háza, Szent Miklós szobra, Magyar Ház) látogathatták meg, az ezekhez fűződő érdekességeket Kovács Szabolcstól az Andrei Mureșanu Főgimnázium történelem tanárától hallhatták, míg a nagyobbak Beszterce város Történelmi múzeumában tettek egy rövid körsétát, Beszterce-Naszód megye történelmi érdekességeit láthatták. Mindkét csoport az Andrei Mureșanu Főgimnázium épületénél találkozott, s közösen várták az eredményhirdetést.

Február 28-án, szombaton, 9:00 órakor a középiskolások ismét felmérték tudásukat, a 4 órán tartó második fordulón, majd délután az Andrei Mureșanu Főgimnazium Magyar Diáktanácsa meghívására közösen megtekinthették a város csodálatos emlékműveit, műemlékeit. A szombati nap a gimnáziumi diákok számára egész napos kirándulást tartalmazott, Cegőtelkét, Árokalját és Harinát látogatták meg, megismerve megyénk hagyományait és szokásait, felkeresve az említett települések műemlék épületeit és emlékműveit.

Kora este, 18:00 órától zajlott az eredményhirdetés az iskolában. Az eredményükkel elégedetlen diákok, óvást nyújthattak be. Vacsora után kikapcsolódásként és szórakozásként a Besztercei MADISZ bulit rendezett az Infoel Líceum éttermében.

Vasárnap, március 1-én, 10:00 órakor, a Beszterce város Főtérén felállított Nyári sátorban zajlott a záróünnepség, ahol minden diák emléklapot kapott. A nyertesek külön díjban részesültek, érmét, oklevelet, könyvet kaptak, ekkor kerültek kiosztásra a különdíjak is: EMMV díj, Polgármesteri díj, Minisztériumi díj, Perkovátz díj.

Antal Attila, az Andrei Mureşanu Főgimnázium aligazgatója a díjátadó gálán elmondta, hogy mekkora öröm számára, hogy Besztercén ünnepelhették az EMMV 25. évfordulóját, és megköszöni mindazoknak a segítségét, akik hozzájárultak a verseny megszervezéséhez és sikeres lebonyolításához. Nem sokkal dél után a XXV. Erdélyi Magyar Matematikaverseny lezárult.

Távozáskor minden résztvevő mosolya az elégedettség jelét tükrözte, annak ellenére, hogy nem mindenki érte el a kívánt eredményt. Az EMMV-en belül nem csak az eredmény elérése volt fontos, hanem az új baráti kapcsolatok kialakulása is.

A szervezők számára nagy örömet jelentett a távozó versenyzők felhőtlen jókedve, hiszen ez jelentette azt, hogy kitűnően végezték munkájukat.

A néhány hónapon keresztül húzódó készülődések és a sok szervezési munka után, a besztercei szervezőket, résztvevőket kérdeztük arról, milyen élményekkel, érzésekkel járt a XXV. Erdélyi Magyar Matematikaverseny megrendezése Besztercén.

                         

Megtiszteltetésnek éreztük, hogy minket kértek fel, kihangsúlyozom, a XXV. Erdélyi Magyar Matematikaverseny országos szakaszának megszervezésére. Az Andrei Mureșanu Főgimnázium magyar tagozatának minden egyes tanára felelősségtudattal és fáradtságot nem ismerve vállalta a verseny szervezését. Egy országos verseny egy ilyen kis szórványra közösségformáló hatást gyakorol, összetartó erőt jelent. Idejében elkezdtük a szervezést, mindenkinek megvolt a feladata, és mivel kevesen vagyunk, a kommunikáció is jól működött. Egy ilyen országos verseny szervezése a diákok segítsége nélkül elképzelhetetlen. Lelkesen vettek részt a szervezés minden egyes mozzanatában. Segítségükre számíthattunk bármely pillanatban, és így utólag, a mai beszélgetések után úgy látom sikerült felkelteni érdeklődésüket, barátságokat kötöttek, és ma együtt, közösen arra a következtetésre jutottunk, hogy milyen hamar eltelt ez a pár nap.” – összegezte Rémán Ildikó, az Andrei Mureșanu Főgimnázium matematika szakos tanárnője.

         

Müller Ágnes, VI. osztályos versenyző, aki sikeresen teljesített és továbbjutott a verseny nemzetközi szakaszára, véleménye szerint „a tételek elég nehezek voltak, persze találhattunk közöttük könnyű feladatokat is, de a versenyhez illőeket. A diákok kedvesen viselkedtek, lelkesek voltak és az összesen keményen felkészültek a megmérettetésre. Remélem, hogy a nemzetközi versenyen is ilyen érdekes programok lesznek, új életre szóló barátságokat köthetek, valamint azt is, hogy a versenyhez méltó feladatok lesznek. Keményen fogok készülni a tanárnőmmel együtt, annak érdekében, hogy minél jobb eredményt érjek el.

Gönczel Roland, az Andrei Mureșanu Főgimnázium kilencedik osztályos tanulója és a Besztercei Magyar Diáktanács egyik alelnöke, nemcsak mint a verseny résztvevője, hanem mint a szervezésben besegítő diák, azt állítja: „a Diáktanács részt vett a verseny programjának megszervezésében, beleértve a sétadélutánt, a városlátogatást és a múzeumlátogatást, amelyek elképzelésünk szerint zajlottak le. Ezenkívül a BMDT a Madisszal együttműködve megszervezte a szombat esti bulit is. Számomra egy nagyszerű élményt nyújtott, mivel megismerkedhettem más személyekkel, akikkel fel is mérhettem tudásomat. Kedvenc tevékenységem a buli volt, mivel jót szórakoztunk együtt.

Köszönet jár a verseny támogatóinak is, kinek segítsége nélkül az esemény nem zajlott volna le zökkenőmentesen: Balassi Intézet, Communitas Alapítvány, Perkovátz Ház, TeraPlast kft., Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, Kritérium Könyvkiadó, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, besztercei MADISZ, a besztercei Pro Hereditatem Egyesület, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Beszterce-Naszód megyei szervezete, dr. Müller Árpád, Cegőtelki Faluközösség, a besztercei Református Egyház, Toók Katalin, Marusceac Anna, Besztercei Magyar Diáktanács.