2024. április 20. (szombat) -
Tivadar
napja Beszterce
0°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Fókuszban a magyar nyelv szépsége a fiatalok körében

Vitadélután Besztercén a Karl Popper vitaformátum alapján

 

Vitadélutánt szervezett a Besztercei MADISZ közösen a Besztercei Magyar Diáktanáccsal február 17-én, Besztercén, a Léstyán József Besztercei Magyar Könyvtár dísztermében. Az eseményt az anyanyelv nemzetközi napjának közeledte alkalmából (február 21.) valósították meg a fiatalok, felhívva a figyelmet a magyar nyelv sokszínűségére, szépségére. Az esemény célja, hogy felkészítse a játékban résztvevő fiatalokat az aktív társadalmi életre.

Sajnos egyre gyakrabban észleljük azt, hogy magyar fiatalok egymás között románul beszélnek. Hogy ennek mi az oka, pontosan nem tudnám megfogalmazni. Olyat is hallottam, hogy talán szégyellnének magyarul beszélni, hogy a többségiek ne csúfságóljanak velük. Szomorú, de igaz. Ez volt az egyik oka annak, hogy egy olyan eseménysorozatot élesszünk fel Besztercén, amely rávilágítana a magyar nyelv szépségére és, hogy mi, magyarok, büszkék kell legyünk erre, hiszen nekünk ez egy kincs, amit ápolnunk kell és továbbadni ezt! Büszkék kell legyünk arra, hogy több nyelven beszélünk!” – fogalmazott Zoltán-Sipos Tímea, a MADISZ elnöke.

A vitamozgalom a demokrácia és a kulturált párbeszéd alapértékeire épül. A vitázás főként a nyitott és kritikus gondolkodásra serkenti a bekapcsolódókat. A tolerancia és a felelősségvállalás legfőbb értékeit hivatott reprezentálni. Nyelvi tekintetben a vita négy fő szempontra összpontosít: a világos kifejezésmódra, tömörségre, egyértelműségre és koherenciára.

A versenyre hat három tagú csapat jelentkezett a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnáziumból, a IX. B. (Urcan Evelin, Gönczel Roland, Szigyártó Norbert), IX. H. (Czimbalmos Robert, Pap Noémi, Szikszai Eliza), X. B. (Salánki Tímea, Takács István, Darlaczi Hunor), X. H. (Darlati Beatrix Vivien, Tatár Noémi, Orbán Áron), XI. B. (Borsos Brigitta, Vég Eliza, Király Zsolt)és a XI. H. (Balog Beatrix, Debreczeni Csongor, Mezei-Rácz János). A csapatokat egy öt tagú zsűri értékelte: Zoltán-Sipos Tímea, Szőllősi Annamária, Chereches Emőke, Kovács Szabolcs és Parti János.

A fiatalok különböző témákat kellett állítsanak valamint tagadjanak. Elsőként a két kilencedik osztály mérte össze meggyőzőképességét a Valakit akarata ellenére éltetni jogtalan témában, amikor is a IX. H. tagadó csapat erősebbnek minősült. Őket követte a két tizedik osztály, akik a Generációk között áthidalhatatlan kommunikációs szakadék van téma felől döntöttek. A zsűri döntése alapján a X. B. csapata állítása meggyőzőbbnek minősült. A két tizenegyedik osztály afelől döntött, hogy Fölösleges a nagy romantizálás vagy sem.  Az állítók, a 11. H. csapata lett a nyertes.

Mivel páratlan számú csapat jutott az elődöntőbe, sorshúzás alapján eldőlt, hogy a IX. H. csapata harc nélkül továbbjutott a döntőbe. Ezt követően az elődöntőbe a X. B. és a XI. H. csapatok vitáztak a Butaság a koldusnak pénzt adni témán. A döntőbe jutottak a IX. H. és a XI. H. csapatai megpróbálták védni álláspontjukat afelől, hogy Fontos a fiatalok szerepe a politikában. Hosszú gondolkodás után a zsűri meghozta a döntést, azaz az I. MADISZ Vitatábor nyertesei a a IX. H, állító csapat.

A verseny a Karl Popper, az egyik leghíresebb vitaformátum alapján zajlott le. Karl Popper osztrák származású angol filozófus. Ebben a vitában egyszerre két három fős csapat vesz részt, és minden tagja egyszer mond beszédet. A vita ideje alatt, a szabályzatnak megfelelően és az időkeret betartásával a hat résztvevőből négynek (csapatonként kettő-kettő) lehetősége nyílik villámkérdéseket intéznie a másik csapat által képviselt álláspontokhoz. Ez a típusú vita kifejezetten hasznos lehet oktatási és gyakorlási célú helyzetekben, mert itt a kevésbé rutinos szónokoknak is lehetőségük van gyakorolni.

 

Nehezen döntöttünk minden alkalommal, hiszen az volt az érzésünk, hogy a fiatalok percről-percre, vitáról-vitára fejlődnek. De mint minden versenyen, kell egy nyertes. «Megrágtuk» minden oldalról az elhangzottakat, mérlegeltünk és döntöttünk. Büszkén merem állítani, hogy van értelme az ilyen és hasonló jellegű események megszervezésére a fiatalok körében, hiszen még az esemény közepette azzal a kérdéssel fordultak hozzám, hogy mikor lesz a következő. Gratulálunk mindenkinek, nagyon jól vitáztak, szabályzatot betartották, de csak egy csapat lehetett az I. MADISZ Vitadélután nyertese.” – részletezte a besztercei MADISZ elnöke.

Fényképek megtekinthetőek itt.