2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
4°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8158 lej
      
100HUF
= 1.2637 lej
      
1$
= 4.6625 lej
      

Továbbra is működni fog a Besztercei Művelődési Alapítvány!

  1. decemberében sor került 10-12 non-profit szervezet, egyesület bérleti szerződésének meghosszabítására Besztercén, melyek továbbműködése a helyi tanács jóváhagyásától függött. A215. számú helyi közigazgatási törvény alapján a közvagyon, illetve személyek kapcsán született döntések elfogadására 14 szavazatra van szükség az összesen 21-ből (nem elég a fele plusz egy). Mielőtt a fent említett bérleti szerződések meghosszabítása érdekében megtörtént volna a szavazás, a Nemzeti Liberális Párt javasolta, hogy minden szerződést külön bíráljanak el. Ennek következtében három bérleti szerződés meghosszabítását elutasította a tanács, ezek között a Művelődési Alapítvány szerződését is.

Az illetékeseknek joguk volt még egyszer tanács elé vinni a szerződést, így január 15-én, politikai egyeztetések következtében 19 jelenlévő tanácsosból 17-en a besztercei Művelődési Alapítvány bérleti szerződésének meghosszabítása mellett szavazott.

Mindez annak köszönhető, hogy Besztercének van magyar képviselete, Antal Attila személyében, aki 2012 óta tölti be ezt a tisztséget az RMDSZ színeiben. Ez csupán egy példa, amely amellett érvel, hogy a besztercei magyar közösség sokat veszíthet, ha nincs magyar képviselet Beszterce városi tanácsában.