2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
5°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8067 lej
      
100HUF
= 1.2671 lej
      
1$
= 4.6386 lej
      

Besztercei kultúrakedvelők Marosvásárhelyen

Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának első darabját, a Bányavirágot tekinthette meg az a kis besztercei csapat, amely az év utolsó napjaiban Marosvásárhelyre utazott egy Pro Hereditatem Egyesület által kezdeményezett művelődési program keretén belül. A december 29-én előadott színművet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata adta elő.

Az író, Székely Csaba ezen szavakkal ajánlja a színművet:  „Székelyföldön kétszer nagyobb az öngyilkosságok aránya, mint egész Romániában. Senki nem tudja, miért. Egyesek a zord időjárással, a hegyvidék ridegségével magyarázzák. Mások azzal, hogy a bicskához gyakran nyúló falusi székelyek számára más az emberi élte értéke. Az ő világukban a Nap hamarabb nyugszik le. Minél hamarabb, annál jobb. Ilyen környezetben játszódik a Bányavirág, és ebben él az egykori bányász, Vajda Iván, aki a bánya bezárása óta reményvesztett munkanélküliként éli mindennapjait, és gondozza beteg édesapját. Nem azzá vált ez a világ, amivé szerette volna. Hozzá hasonlóan kiutat keres szűkebb környezete is: féltestvére, Ilonka, barátja, szomszédjai. Mindenki a maga módján. A szerencsétlen sorsok és a sok lemondás ellenére a Bányavirág nem egy komor darab. A fekete humor erőteljes jelenléte segít nekünk megfelelő távolságból szemlélni azt, amiben élünk. Segít felébredni abból a keserű álomból, amibe a szereplők belepusztulnak.” 

Jó alkalom volt a kikapcsolódásra. ha az ember ki van éhezve a kultúrára. A darabról annyit mondanák el, hogy kifejezetten nehéz darab, egy komor és szomorú világ tárult elénk, a megkeseredett munkanélküliek kilátástalan világa, szerintem igazán nagy kihívás volt a színészeknek, akik  csodálatos tehetséggel és ragyogó játékukkal elevenítették meg a szereplőket.  A csapatunk jó hangulatban tért haza, az hazaúton mindenki felengedett, énekszó kísértében, vidám kedvvel érkeztünk meg otthonainkba.” – nyilatkozta a programról Toók Katalin, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nőszervezetének elnökasszonya.

A rendezvény főtámogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.