2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
8°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

XI. Örvendj Ég, Örvendj Föld, Beszterce-Naszód megye magyar karácsonyváró ünnepsége

Nincs szebb annál, ha szeretet adsz és kapsz!

 

Isten hozott! oldozd le saruid –
Jól ég a tűz, melengesd fel magad!
Szemközt fogott a csapkodó vihar:
Hajfürtöd a két orcádhoz tapadt! (…)

Elébb, elébb! úgy hátra mért vonulsz?
Tied köztünk az asztalnál a hely:
Szerény tálunk mellett bor és kalács,
Elégülj meg, s vidúlj fel s ünnepelj!
Vendégünk vagy: szállást ad e fedél,
S alatta szél – hideg, ne félj, hogy árt!
Megosztjuk, ami jót nyerénk, veled,
Nyújtsd közelebb azt az üres pohárt… (…)

Aztán beszélj, hadd halljam a szavad,
S hogy ifjú szívednek mily álma van?
Nagy cél után kellett eredned a
Széles világnak ily fiatalan!

Tompa Mihály: Karácsony estéjén

 

Immár tizenegyedik alkalommal örvendett az ég és örvendett a föld Besztercén, a Beszterce-Naszód megyei magyar karácsonyi Ünnepség keretén belül december 20-án, a főtéren felállított nyári sátorban.

Az esemény szervezői az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület és a besztercei MADISZ ez alkalommal is házigazdája lehetett 18 településről érkező közel 450 kántásnak: Beszterce, Bethlen, Vice, Óradna, Radnaborberek, Magyarborzás, Kékes, Mezőveresegyháza, Sófalva, Várkudu, Cegőtelke, Tacs, Teke, Felőr, Almásmálom, Somkerék, Újős, Szászlekence.

Kicsik és nagyok, lelkészek és pedagógusok, óvódások és iskolások, meghitt családi környezetben kívántak egymásnak kellemes Karácsonyi Ünnepeket és egy boldogabb újévet a közel négy órás ünnepségen.

Az esemény házigazdája Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke szeretettel üdvözölte a jelenlévőket „csodás érzés, amikor a vidék megkántálja a várost! Amikor összegyülünk és egymást kántákkal ajándékozzuk és a gyerekek arcára mosolyt csalunk. Ennél szebb nincs is!” Ugyanakkor a megyei elnök megemlékezett és köszönetet mondott mindazoknak, akik 25 éve, a szervezet megalakulása óta Beszterce-Naszód megyében is oroszlánszerepet vállaltak, és névszerint megemlítette a megyei elnököket is Szilágyi Zoltán, Farkas János, Jakab Mihály, Szilágyi János és Kocsis András, akik 25 év alatt kiálltak a megye magyarságáért.

Továbbá az esemény vendégei is köszöntötték az egybegyűlteket. „Nemsokára Karácsony lesz. Biztosan tudják, hogy karácsonykor egy kisded született Betlehembe. De mit is csinál ez a kicsiny ded ezzel a világgal? Ez a legfontosabb szerintem. Összehozza az embereket ebben a betlehemi jászol körül, hiszen ha megnézzük ott vannak a királyok, pásztorok és az angyalok is. Mindenki, aki számít a világon és nemcsak a földi életben, hanem a túlvilágon is. Ez az üzenete a Karácsonynak, hogy mi, magyarok, románok, szászok, mindenki, aki e jászol körül él összejárjunk és tegyük le a hitünket!” – fogalmazott Sztolyka Zoltán, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzatának tagja, Rozsály község polgármestere.

Továbbá a tizenegyedik karácsonyi ünnepségen részt vett George Avram, Beszterce város alpolgármestere és Alexandru Pugna, Beszterce-Naszód Megyei Tancsának alelnöke.

A köszöntő beszédek után pedig elkezdődött a várva várt műsor. Mindenki a maga módján bemutatta műsorát, így a jelenlévők hallhattak lenyűgöző karácsonyi dalokat, kántákat, verseket, valamint gyönyörű betlehemes játékokat és meseszép táncprodukciókat. Senki sem jot üres kézzel, minden település egy kis ajándékot hozott, amellyel hozzájárult a XI. Örvendj Ég, Örvendj Föld színvonalának emeléséhez. Mivel mindenki ügyesen teljesített, a szervezők angyalai, a gyerekeket és ezek felkészítőiket egy ajándékkal várták a színpadról való lejövetelkor.

 

 

Végezetül történelmi egyházaink lelkipászorai Geréd Péter, római-katolikus főesperes-plébános, Bocz Gábor, sófalvi református lelkipásztor és Kelemen Sándor, a baptista gyülekezet lelkipásztorai áldását adták a karácsonyváró seregre és közösen éneklésben elhangzott a mindenki által ismert Csendes Éj és a Mennyből az angyal.

A rendezvényt támogatták: Szabolcs-Szatmár Bereg Megye Önkormányzata, Nemzeti Együttműködési Alap, Beszterce-Naszód megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány. P