2024. április 24. (szerda) -
György
napja Beszterce
14°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Természetünk patikájában

Egynapos kirándulás megyénk szépségeinek ölében

A XXI. század egyik általános jelensége, mely nagyon jól észlelhető a fiataloknál, a technológia folyamatos fejlődése. Ezáltal a fiatalok kedvenc időtöltése a számítógépezés, a szociális oldalak használata, a telefon és folytathatnánk. Gyakran észlelhető az is, hogy ámbár kistávolságra vannak egymástól, a fiatalok nem a szemtől-szembe kommunikációs csatornát választják, hanem a technológia egyik szüleményét.

A besztercei MADISZ megpróbálta megmutatni, hogy a technológia vonzalmai mellett is vannak érdekes helyek, különböző tevékenységek, amely által kellemesen el lehet tölteni egy napot, egy délutánt. A Beszterce-Naszód megyei magyar fiatalok csapata, a besztercei MADISZ, idén is megszervezte a Természetünk patikájában nevet viselő kirándulást, ez alkalommal Parajd, Farkaslaka útvonalon.

A projekt célja, hogy a fiatalok nem csak a virtuális világ által szerezzenek tudomást a hozzánk közel fekvő érdekességekről, hanem személyesen is megtekinthessék, valamint lehetővé teszi, hogy egészségi állapotuk a lehető legtovább megőrizzék. Ilyen jellegű kirándulásokkal szeretnénk megmutatni nekik, hogy országunk turisztikai kínálata fejlett és értékes, valamint ez által is bizonyítékot nyújtani nekik, miért érdemes saját „otthonunkban” megmaradni.” – részeletezte Zoltán-Sipos Tímea, a besztercei MADISZ elnöke.

A kirándulás alkalmával a fiataloknak megadatott egy újabb lehetőség, hogy együtt legyenek. A program vasárnap reggel indult, amikor huszonnyolc fiatal közösen elindult a besztercei Magyar Háztól a parajdi sóbánya fele.  A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka. A parajdi sót, már a 15. századtól kezdve „székely sónak” nevezték, mely nevet adott egy erdélyi tájegységnek (Sóvidék), munkát és megélhetést biztosított századokon át a vidék népének.

A szervezők elmondása szeritn azért döntöttek a parajdi sóbánya meglátogatása mellett, hiszen hatékony a klímája. „Mindenkinek melegen ajánljuk, hiszen mindenki számára kifejezetten jótékony hatással van a sóbányában való tartozkodás. Különböző betegségek kezelésére is ajánlják. Az egészséges embereknek segít ellazulni, széppé tenni a bőrüket, relaxálni, felüdülni.” – részletezte Mezei-Rácz Lehel, a kirándulás programfelelőse.

A program következő pontja Farkaslaka volt. A falu a Felső-Nyikómente legjelentősebb községe. Székelyudvarhelytől 13 km-re északnyugatra a Nyikó nevű patak két partján, a Gordon-tető nyugati előterében fekszik. Farkaslakáról azt is tudni kell, hogy Tamási Áron író szülőfaluja. A fiatalok a kirándulás által megtekinthették az író szűlőházát, amelyben ma emlékmúzeum működik, itt találkozhattak az író személyes tárgyaival, kézirataival, leveleivel és személyesen az író ünoköccsétől, Sipos Mátyástól meghallgathattak érdekes információkat Tamási Á. életéről, munkásságáról. Tamási Áron templomkerti sírja két hatalmas cserefa árnyékában, egy nagy székelykapu mögött áll. 1967-ben tulipános kopjafát is állítottak a sírjára.

Utolsó megállóként a szervezők egy érdekességet is bemutattak a fiataloknak, a Jézus szíve kilátót – Fényt hozó Krisztusunk. A kilátó a falu fölött emelkedő, 953 m magas Gordon-hegyen található. 2011-ben állították fel a Megváltó fémből készült szobrát, mely 22 méter magas, a legmagasabb kelet-európai Jézus-szobor. Az alkotás legfőbb alapanyaga rozsdamentes acél, és egy két méteres betontalapzaton áll. A szobor fejrészébe csigalépcső vezet. A fiatalok felmászhattak, képeket készítettek, és megcsodálhatták a gyönyörű tájakat.

A kirándulás egy közös ebéddel zárult a Muzsikás vendéglőben.

Szükség van az ilyen jellegű kimozdulásokra, hiszen megadatik a fiataloknak egy lehetőség, hogy megismerkedjenek, ismereteket cseréljenek, valamit történelmi és kulturális ismereteiket fejlesszék. Meg kell említenem, hogy a tavalyi kiránduláshoz viszonyítva nagyon sok új arccal találkoztunk, amelynek nagyon örvendünk. Ugyanakkor ők maguk tekinthették meg saját hazájuk szépségeit, értékeit, hisz nem csak határon túl láthatók természeti szépségek. Mindezt egészséges körülmények között.” – nyilatkozta Zoltán-Sipos Tímea, elnök.

Az esemény támogatója az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány.

Képek: https://www.facebook.com/besztercei.madisz/media_set?set=a.906544916022955.1073741862.100000023643412&type=3