2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
6°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Tárt kapukkal a Beszterce-Naszód megyei magyarokra várva

Immár harmadik alkalommal szervezte meg a Magyar Ház Napját az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei és Beszterce városi szervezete, a Pro Hereditatem egyesület és a besztercei MADISZ folyó év június 14-én. A besztercei Magyar Ház már lassan 13 éve számos rendezvény színtere, olyan kulturális programoknak otthona, mely a besztercei és megyei magyarságot szólítja meg, minden korosztálynak megfelelő rendezvény sikeres lebonyolításának helye. Ez alkalommal is a szervezők színes programösszeállítással várták az érdeklődőket: fotókiállítás, gyermekfoglalkozások, kézműves műhelyek, bábszínház, gasztroverseny, kultúrális műsor és esti koncert. Az esemény vendégei és együttműködő partnere ez alkalommal az Ibrányi Városépítők Köre Közhasznú Egyesület elnöke, Román István és képviselete, akik különböző kézműves műhelyekkel is kedveskedtek a besztercei magyaroknak.

Egész napos program zajlodt le szombaton a Magyar Ház udvarán. 10:00 órától kezdetét vette a szabadtéri gyermekfoglalkozás, a kézműves műhelyek, ahol a kicsik és nagyok is egyaránt kipróbálhatták tehetségeiket különböző foglalkozásokban, mint agyagozás Gavrilă Gavrilaş vezetésével, gyékényfonás Szilágyi Ilonával, arcfestés Darlati Beatrixel és Gavrilaş Jutkával, gyöngykaláris gyurmázás, vászonfestés virág szirmokkal, agyagtalizmán, karkötőfonás gyöngyökkel Udvari Gyöngyivel és csapatával, kerámiafestés Cormos Ottilia koordinálásával, valamint a gyerekek megismerkedhettek a Székelyföldi Legendárium óriásjátékkal, melyet Chereches Emőke és Barta Zsolt bonyolítottak le.

12:30 órától a Keljfeljancsi Bábszínház várta a jelenlévőket a Vitéz László és az elátkozott malom című mesejátékkal, amely egy háromnegyed órányi mókás előadás volt, hiszen Vitéz László a magyar vásári bábjátékok hőse, kinek fegyvere a bunkósbot és a palacsintasütő, melyekkel agyoncsapja az ellenséget. 

Ez alkalommal lezajlott a III. Öregfiúk kupája is, az RMDSZ Beszterce városi szervezetének köszönhetően, Alex futballpályán, ahova három csapat nevezett be, köztük egy szamosújvári csapat is. Ez alkalommal külön díjban részesült, mint a legjobb kapus, Szabó Tibor, a gólkirály Hadnagy Csaba, a legfiatalabb öregfiú Vajda György, a legjobb játékos a hosszabbítások ideje alatt Bocskai Attila. A mérkőzéseken a III. helyezet a szamosújvári öregfiúk csapata, II. helyezet a zselyki öregfiúk és az I. helyezet a besztercei öregfiúk csapata.

Az erdélyi konyhának egyedi karakteres ízvilága magyar kultúránk kiemelkedő eleme. Erre alapozva a szervezők a III. Magyar Ház Napja alkalmával gasztroversenyt is szerveztek. A szakácskodni szerető versenyzők jellegzetes magyar fogást (előételt, levest, főételt vagy desszertet) készítettek otthon, amit bevittek a székházba, és a kijelölt helyen tálalták. A versenyzők nevét bizalmasan kezelték a szervezők, ugyanis az asztalon a bejelentkezéskor kapott sorszám és az étel neve szerepelt. A három tagból álló zsűri, név szerint Costin Enikő, a tavalyi év gasztroversenyének nyertese, Zöldhegyi Erzsébet és Tibád Lujza végigkóstolta a finomabbnál-finomabb magyaros ételeket, mint gombapaprikás puliszkával, gombapaprikás nokedlivel, muffin gazdagon és foszlós kalács. A díj, a modern korral lépést tartó televízó, amely a nokedlis gombapaprikásnak köszönhetően Plesch Rezső, 2-es számú versenyző otthonába került. A győztes magyaros ételének receptjét megosztotta a kedves olvasókkal is.

Gombapaprikás. Hozzávalók:

50 dg korallgomba vagy más erdei gomba

2 db nagy hagyma

10 dkg vaj

2 kávéskanál pirospaprika

1 csipetnyi öröltbors

1 csipetnyi cukor

2 kávéskanál mustár

2 dcl tejföl

1 kanál liszt

só ízlés szerint

1 csokor zöldpetrezselyem

1 csipetnyi örölt szerecsendió

Elkészítés:

Megdinszteljük vajba a hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított korallgombát. Fedőalatt pároljuk. Megsózzuk, hozzáadunk borst, pirospaprikát, mustárt, cukrot, szerecsendiót és puhárra dinszteljük. Habarást készítünk a lisztből és tejfölből. Hozzáadjuk a dinsztelt gombához és forrásig kavarjuk. A végén hozzáadjuk a zöldpetrezselymet, elzárjuk a tüzet és 15 percig a fedett lábosban tartjuk.

Nokkedli. Hozzávalók:

10 dkg liszt

2 db tojás

5 dkg vaj

 

Elkészítés:

Összekeverjük a lisztet a tojással, kiszaggatjuk és forró sós vízbe tesszük. Miután megfőtt, leszűrjük és hideg vízzel leöblintjük. 5 dkg vajat tűzre teszünk, majd hozzáadjuk a nokkedlit és rövid ideig megforgatjuk.

 

Uborkasaláta:

4-5 közepes nagyságú uborkát legyalulunk, besózzuk, rövid ideig állni hagyjuk. Kicsavarjuk. Hozzáadunk 3 összetört gerezd fokgymát (lehet hagymával is). Ecettel, vízzel, kicsi cukorral ízesítjük. Hozzáadunk 2-3 kanál tejfölt és összekeverjük.

Díszítéshez: pirospaprika és őrölt bors.

 

Jó étvágyat!

 

A gasztroverseny ideje alatt a résztvevők ismét megkostólhatták Szente Mária és csapatának finom főztjét, mely ez alkalommal disznópörkölt petrezselyemes krumplival volt.

A díjkiosztás után kezdetét vette a kulturális műsor, amikor is elsőként a besztercei Vadrózsa néptánccsoport lépett színpadra. Ezt követően, akárcsak a tavaly, idén is a besztercei Magyar Ház Napjának programját Miklós Gyuri zárta, egy fergeteges gitáresttel, amikor fergeteges hangulatot teremtett olyan ismert dalokkal, mint Neked írom a daltPróbálj meg lazítani14 múltam éppen, Te majd kézenfogsz és hazavezetsz67-es útHajtók dalaJöjj kedvesem és a besztercei MADISZ részére elhangzott a Jó nekem című karavánhimnusz is és a slágerek sorát folytathatnák hiszen a gitárest közel három órát tartott.

Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke üdvözlő beszédében, ismét köszönetet mondott minden magyarnak, akik a május 25-én lezajlott európai parlamenti választásokon az RMDSZ jelöltjeit támogatták, valamint azért, hogy bíznak az érdekvédelmi szervezetben „függetlenül attól, hogy kampány van, vagy nincs, mi, magyar emberek magyar embereknek szervezünk. Ahogy ma megszerveztük a III. Magyar Ház Napját, ugyanúgy megfogjuk ezentúl is szervezni, amint azt megtettük hagyományos rendezvényeinkkel is. Itt, különös képpen kiemelném a Besztercei Majálist, mely idén a fenti gyűjtőtónál zajlott le, és külön köszönetet szeretnék mondani mindekinek, aki jelen volt, és a visszajelzések alapján mindenki jól érezte magát. Ennek örvendünk a legjobban! Köszönjük, hogy bíznak az RMDSZ-ben, bíznak az érdekvédelmi szervezetben! Csupán annyit tudunk mondani, hogy azért szervezünk, hogy megteremtsük a lehetőséget a magyaroknak, hogy együtt legyenek és kellemesen töltsenek el egy kis időt.

A rendezvény támogatói a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Communitas Alapítvány.