2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt, örökségvédelmi államtitkár: Beszterce-Naszód magyar közösségei épített örökségük „vigyázó őrei”

„Sófalva, Apanagyfalu és Alsóilosva magyar közössége féltő gonddal közeledik azokhoz a műemlékekhez, amelyeket elődei hagytak rá örökségként. Közös felelősségünk ezeknek a gyönyörű építészeti emlékeknek a helyreállítása és karbantartása, hogy európai polgárokként tudjuk átörökíteni a fiatal nemzedéknek a közösség identitását meghatározó műremekeket” – mondta Hegedüs Csilla örökségvédelmi államtitkár, EP-képviselőjelölt Beszterce-Naszód megyei kampánykörútjának egyik állomásán, Alsóilosván, ahol ünnepség keretében oklevelet nyújtott át azoknak a fiataloknak, akik örökbe fogadták a megye egy-egy műemlékét.

Ezt megelőzően az RMDSZ jelöltje a sófalvi református műemléktemplomot tekintette meg a közösség lelkészének kíséretében, utána pedig az Apafi nemesi család ősi nemzetségi birtokközpontjában, Apanagyfaluban a 15. század második harmadában épített református műemléktemplomot látogatta meg.  A templomot 2012-ben felterjesztették az Országos Műemlékhelyreállítási Terv lajstromára, azonban az utána következő kormányzati időszakokban stagnált a helyreállítást előkészítő folyamat. „Dicséretes, ahogy az apanagyfalusi közösség az elmúlt kedvezőtlen időszakban sem hagyta magára gyönyörű műemléktemplomát, önerőből és pályázatok révén elkészítette a helyreállítási tervet. Azért kell ott lennünk a fontos európai intézményekben és a hazai döntéshozásban is, mert örökségünk védelme közös feladatunk, segítenünk kell ebben a helyi közösségeket. Arról is döntünk mindannyian május 25-én, az EP-választások napján, hogy akarunk-e élni ezzel a lehetőséggel” – jelentette ki Hegedüs Csilla Apanagyfaluban, ahol a helyi Nőszervezet lelkes és tevékeny tagjaival is találkozott.

Alsóilosván Hegedüs Csilla az RMDSZ által 2012-ben létrehozott Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket című program Beszterce-Naszód megyei nyerteseinek nyújtotta át az okleveleket. Elismerésben részesült a Szentmátéi Általános Iskola, amelynek teljes közössége vállalta, hogy a település római katolikus templomának vigyázó őre lesz. Örökségünk Őre címet kapott továbbá a bethleni Grigore Silași Általános Iskola magyar tagozata, amelynek tanárai és diákjai a Bethlen-sírkert vigyázó őrei lesznek. Örökségvédő szerepet vállalt továbbá a MADISZ besztercei szervezete, valamint a Besztercei Magyar Diáktanács – a két ifjúsági szervezet az alsóilosvai Hye-kastély védelmezője lesz. 

Az alsóilosvai ünnepség után az RMDSZ Nőszervezetének EP-képviselőjelöltje a Szövetség Besztercén megszervezett országos kampányindító rendezvényén vesz részt.