2024. április 18. (csütörtök) -
Andrea, Ilma
napja Beszterce
6°C
1€
= 4.9754 lej
      
= 5.8294 lej
      
100HUF
= 1.2669 lej
      
1$
= 4.6739 lej
      

MADISZ Biciklitúra az egészséges életmódért!

Biciklitúrát szervezett a besztercei MADISZ az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetével közösen április 11-én Besztercén a következő útvonalon: indulás a főtérről – Liviu Rebreanu utca – Grigore Bălan utca és Calea Moldovei utca. Első megálló az Aquabis mellett felállított sátornál. Az útvonal folytatódott Calea Moldovei utca, Năsăudului utca – Andrei Mureşanu Utca – Decebal sugárút – Állomás utca – Independenţei utca – Libertăţii utca. Második megálló a Libertăţii utcán felállított sátornál, az OMW benzinkút mellett. Ezt követően Independenţei utca – Alexandru Odobescu utca – Nicolae Titulescu utca – érkezés a Magyar Házba.

Az eseményen részt vett Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Antal Attila, Beszterce városi tanácsosa, valamint Sipos Tímea, a besztercei MADISZ elnöke, és közel 40 személy.

A szervezők elmondása szerint a Biciklitúra központi üzenete: az egészséges életmód.

Elsődleges célja az, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos manapság az egészséges életmód, mennyire fontos a mozgás, hiszen nap mint nap azt halljuk, hogy naponta mozogjunk, így hát megpróbáljuk ezáltal valamilyen szinten rávezetni az embereket arra, hogy néha tegyük fére a személygépkocsit, akár egy rövid időre is, és pattanjunk biciklire. Továbbá el kell mondanunk azt is, hogy szórványban élünk, nagyon fontos az, hogy minden alkalommal mindenkit szólítsunk meg, pozitív hatással legyünk az ifjúságra és nemcsak, hiszen amint a Biciklitúrán is látható volt, több korosztály vett részt, következésképpen tehát elmondhatom, hogy a Biciklitúra célja az is, hogy megmozgassa, összerázza a besztercei magyar lakosokat.” – nyilatkozta Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke.

Sajnálatos módon a város rendezés nem oldotta meg a főutak mentén a bicikliutak elhelyezését, biztonságosan biciklizni csak a városi parkban lehet. Remélhetőleg ez az akció megmozdítja majd a szükséges rugókat, amely ennek a problémának a megoldásához vezethetnek és felhívja a figyelmet a bicikliutak szükségességére, mert igenis vannak Besztercén olyanok, akik napi rendszerességgel használják közlekedési eszközként a biciklit.” – jelentette ki Antal Attila, városi tanácsos.

 „Bicklitúrát a két szervezet első alkalommal szervez Besztercén, de remélhetőleg ilyen akciót minden évben legalább egyszer szervezni fogunk, és miért ne, akár kiterjeszteni is megyeszinten is. Ez alkalommal megpróbáltunk minél több embert megszólítani, minden korosztályból. Olyan személyek vesznek részt, akik számára fontos az egészséges életmód és akik meg akarják mutatni másoknak is, hogy mindez Besztercén is lehetséges. Örömmel töltött el, hogy a fiatalok pozitívan viszonyultak az eseményhez, ötletekkel járultak hozzá a megvalósításhoz. Bátran elmondhatom, hogy erőteljes, aktív fiatalok élnek Beszterce-Naszód megyében.” – részletezte Sipos Tímea, a besztercei MADISZ elnöke.