2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8067 lej
      
100HUF
= 1.2671 lej
      
1$
= 4.6386 lej
      

Ünnepi színházlátogatás Kolozsváron

A bethleni „Bethlen” Egyesület újabb színházlátogatást szervezett, március 16-án, vasárnap, a kolozsvári Magyar Operába. Ezúttal, Huszka Jenő Mária főhadnagy című darabját tekinthette meg az 50 fős, diákokból és felnőttekből álló csoport.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepének alkalmából bemutatott három felvonásos operett a szabadságharc egyik jeles női alakjának állít emléket: Lebstück Mária a valóságban is férfiruhában harcolt együtt a forradalmárokkal, egészen a főhadnagyi rangig jutva. Kálmán Imre operettjében Lebstück Mária életének legizgalmasabb és legfényesebb éveit örökített meg, amikor főhősünk férfiruhát öltve, csatlakozik a szabadságharcosokhoz, majd a harctéren egymásra talál jövendőbelijével.

Habár a szerelem a vezérfonal, mint minden operettben, a téma valamint a környezet is forradalmi, ezért Huszka Jenő művében egyaránt megtalálható a hazafias komolyság és a humoros szórakoztatás, találunk benne hősőket, bölcseket és bohócokat is. A kor társadalmi viszonyai, a függetlenség és szabadság vágya, remek alap a történet feldolgozásának.

A káprázatos díszletek, a kiváló rendezés, a szép színészi játék, a közönség folyamatos bevonása a nézőtér színpaddá alakítása által, elvarázsolta a bethleni csoport apraját, nagyját, felejthetetlen élményt nyújtva, a március 15-i ünnepsorozat ékes koszorújává vállva.

A színházlátogatás főtámogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.