2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
16°C
1€
= 4.9695 lej
      
= 5.8126 lej
      
100HUF
= 1.2621 lej
      
1$
= 4.6078 lej
      

Városi Közgyűlés Besztercén

Részletes tájékoztatás a Magyarországi Országgyűlési Képviselőválasztások lépéseiről. Hogyan szavazzunk 2014. április 6-án?

         

Teltházzal szervezte meg folyó év első Városi Közgyűlését az Romániai Magyar Demokrata Szövetség Beszterce városi szervezete az RMDSZ székházában, február 20-án 18:00 órai kezdettel. Az ülés napirendi pontjai között többek között szerepelt egy részletes tájékoztatás a Magyarországi Országgyűlési Képviselőválasztásokkal kapcsolatosan, valamint az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezet elnökének jelölése.

 

A magyarországi választásokkal kapcsolatos lépéseket Sályi Lőrincz konzul ismertette, aki felhívta a kettős állampolgársággal rendelkező szavazó polgárok figyelmét arra, hogy „akinek nincs magyarországi lakcíme, nem 2014. április 6-án szavaz, hanem március 24 és április 4 között levélben, vagy ahogy a regisztráció során azt megjelölte”  –  A szavazást megelőző lépés a regisztrálás, ami azért fontos, hogy az erdélyi magyar polgárok szavazati joggal rendelkezzenek a 2014-es országos magyarországi választásokon. Regisztrálni papíron, postán keresztül folyó év március elsejéig ajánlatos, valamint online március 15-ig.

 

Az a kettős állampolgársággal rendelkező személy, aki nem regisztrál, nem rendelkezik szavazati joggal, azaz nem fejtheti ki véleményét a 2014-es magyarországi választásokon. Sályi Lőrincz konzul információkat nyújtott a besztercei polgárok számára a regisztrálási papírok kitöltéséről is, ahol főként kiemelte, hogy a regisztrálási papírokat a lakcímkártya alapján kell kitölteni – aki a romániai személyazonossági igazolványban Szabo Vasile néven szerepel és a lakcím kártyában Szabó László, az a regisztrálási papírra a Szabó László nevet írja. A pontos lakcímet román nyelven kell feltüntetni regisztráláskor. A regisztrációs papírt alá kell írni a megszabott helyen, ellenben érvénytelennek minősül.

Ez lesz az első 1910 óta, hogy a Kárpát medencében kivéve a felvidéket és a Kárpátalját az összmagyarság szavazni fog. A magyar közigazgatásban egy amerikai illetve egy német módszert vettünk át, amit úgy hívnak, hogy levélszavazás.” – ismertette a konzul, majd kifejtette a levélszavazás fogalmat „postán érkezik majd egy levél, egy szavazási csomag mindenkinek a lakcímére – hiszen az emberek 90%-a azt kérte, hogy a saját lakcímére kapja meg a szavazási csomagot, kb. 5-10 %-a viszont a Kolozsvári Főkonzulátusra kéri, akiknek oda fog érkezni a levél. A szavazási csomag egy szavazólapot tartalmaz, amelyet ha valaki elront, nem pótolható, érvénytelen. Továbbá a csomagban található egy kisebb méretű boríték, egy nyilatkozat és egy nagy boríték. A szavazási lapon fel vannak tüntetve a magyarországi pártok és ellentétben a romániai választásokkal, itt nem pecsételni kell, hanem x betűt teszünk az általunk kedvelt párt mellé. Ezt követően a szavazólapot betesszük a kisebb méretű borítékba és leragasztjuk. Ha a borítékot nem ragasztják le, a szavazás érvénytelennek minősül. A nyilatkozaton, a lakcímkártyán szereplő saját adatainkat tüntetjük fel. Ha valaki nem kapott lakcímkártyát, akkor a Honosítási Okiraton szereplő adatokat írjuk le. Ezt be kell tenni a nagyborítékba a lezárt kisebb méretű borítékkal együtt.” Ezt követően két eljárás lehetséges: a szavazási csomagot be lehet vinni az RMDSZ székházába, a besztercei Magyar Házba vagy ingyenesen feladható Romániában is postán, amely megérkezik Budapestre, a Nemzeti Választási Irodába.

Március 23-ig azok a személyek, akik regisztráltak, megkapják a szavazási csomagot. Szavazni két hétig lehetséges, március 23-tól április 5 éjfélig, de a szavazatot tartalmazó boríték április 5 éjfélig már meg kell érkezzen a Nemzeti Választási Irodához. Ez azt jelenti, hogy aki levélben szavaz, ajánlatos legkésőbb március 30-ig elpostáznia a szavazási csomagot.

Ezt követően Zoltán Attila, az RMDSZ Beszterce városi szervezetének elnöke megtartotta a szervezet elnökségének 2013-as évi beszámolóját, valamint Antal Attila, Beszterce városi tanácsa részletezte tanácsosi tevékenységét 2012 júniusától és a terveket a jövőre nézve, ami Beszterce municípiumot érinti.

Napirendi pontként szerepelt az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezet elnökjelölése. Décsei Atilla-Lehelnek, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezet jelenlegi elnökének 2010. április 10-én szavazott bizalmat a Megyei Küldöttgyűlés négy évre szóló mandátum által. A mandátum folyó év áprilisában jár le. Az RMDSZ Beszterce városi szervezete február 20-án tartott rendkívüli ülésén Décsei Atillát jelölte a megyei szervezet élére, egy újabb négy éves mandátum betöltésére. Ezt követően a végső döntést a Megyei Küldöttgyűlés hozza meg április 12-én.

Képek megtekinthetők: https://www.facebook.com/rmdsz.besztercenaszod/media_set?set=a.588773701…