2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
15°C
1€
= 4.9695 lej
      
= 5.8126 lej
      
100HUF
= 1.2621 lej
      
1$
= 4.6078 lej
      

Itt vannak a magyarok!

Európai Parlamenti választásokra készülve képzést szervezett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Beszterce-Naszód megyei szervezete február 14 és 16 között Máriavölgyében. A képzésen részt vettek Beszterce-Naszód megye helyi elnökei: Zoltán Attila, Besztercéről, Szilágyi Ilona, Tacsról, Zabolai István, Mezőveresegyházáról, Vajda György, Zselykről, Strâmbu Erzsébet, Óradnáról, Olá János, Sajószentandrásról, Ferencz Sándor, Lekencéről, Magyarosi János, Tekéből, Damó Mária, Apanagyfaluról, Kertész Csaba, Felőrről, Martonos Tamás, Árpástó község polgármestere, Fehér Gábor, az MKT elnöke, és a szervezők részéről Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Sipos Tímea, a besztercei MADISZ elnöke és az ifjúság csapata.

A folyó év május 25-én tartandó választásokon az RMDSZ színeiben ez alkalommal hat jelölt méretteti meg magát, névszerint: Eckstein-Kovács Péter, Sógor Csaba, Vincze Lóránt, Winkler Gyula, az RMDSZ Nőszervezetének részéről Hegedüs Csilla, a MIÉRT részéről Antal Lóránt. Beszterce-Naszód megye pozitívan válaszolt a hat képviselőjelölt támogatási kérésére. Nagy Zoltán, a Szövetségi Elnöki Hivatal kabinetigazgatója részletezte, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsa által előírt ütemterv szerint a jövő héten döntenek az esetleges óvásokról és fellebbezésekről, majd az ezt követő időszakban kerülhet sor a Szövetség Állandó Tanács rangsoroló ülésére, a jelöltlistát pedig március elsején erősíti meg az SZKT, továbbá ismertette, hogy az RMDSZ jelöltlistáján 32 személy szerepel majd. Nagy Zoltán szerint fontos az, ha az erdélyi magyarságban tudatosul az a tény, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező polgárok, csak egy európai parlamenti választáson fejthetik ki véleményüket.

A képzésen előadást tartott Novák Levente, a Szövetségi Elnöki Hivatal tanácsosa, aki a mozgósítás folyamatáról számolt be, valamint Száfta Szende, kommunikációs referens, aki a rendezvények és az ifjúság fontosságát részletezte.

A képzés fontos volt, elsősorban azért, hiszen közel 50 személynek alkalma volt együtt lenni, elbeszélgetni, hisz ez a legfontosabb, a kommunikáció. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy tapasztalatot cserélhessenek helyi elnökeink és az ifjúság, akikkel direkt vagy indirekt módon, de mindig együttműködünk. Ahhoz, hogy a jövőre nézve ez az együttműködés továbbra is ugyanilyen jól működjön, sőt fejlődjön, szükséges a találkozás, az együttlét, az alkalom arra, hogy megbeszéljünk mindent. Mindemellett új információkkal gazdagodtunk, melyeket reméljük a lehető legközelebb gyakorlatba fektetünk. Köszönettel tartozunk, azoknak, akik eljöttek, és reméljük jövőre megadatik a lehetőség, hogy még nagyobb létszámban megtartsunk egy hasonló jellegű képzést.” – nyilatkozta Décsei Atilla-Lehel, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke.