2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
8°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Újabb Ezüstfenyő Díj Besztercén

Idén 14. alkalommal osztották ki az RMDSZ által létrehozott Ezüstfenyő Díjakat Marosvásárhelyen. Az ünnepélyes díjátadásra a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén került sor, november 23-án a Maros együttes Kövesdombi székházában.  Az elismerést azoknak a személyeknek ítéli oda minden évben a Szövetség, akik   kiemelkedő munkát végeztek a magyarság szülőföldön való megmaradásáért és az RMDSZ programjának megvalósításáért. Ebben az évben 27 személy: számos kiemelkedő erdélyi magyar közéleti személyiség, esperes, püspök, lelkész, orvos, pedagógus és köztisztviselő részesült Ezüstfenyő Díjban. A Kelemen Hunor szövetségi elnök átadásával kiosztott díj Gyarmati János és Kiss Levente marosvásárhelyi képzőművészek alkotása.

 ,,Az RMDSZ idei Ezüstfenyő díjazottjai önzetlen közszolgálatot végeztek hosszú éveken, évtizedeken keresztül, munkájukkal az erdélyi magyar közösséget erősítették. Nem csak anyagi javakat szereztek vissza, hanem szellemi javainkat is gyarapították, ápolták. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség részéről az Ezüstfenyő díj egy erkölcsi elismerés, amellyel köszönetünket fejezzük ki ezért a munkásságért. Az önállóságba vetett hit, a transzilvanizmus az elmúlt 23 évben a mi munkánkat, a mi utunkat is jellemezte, kimondva vagy kimondatlanul a kóskárolyi építkezést, szervezkedést egy percig sem veszíthetjük szemünk elől. Minden nap építenünk kell a közösséget, otthont kell teremtenünk, téglát téglára rakva kell haladnunk, mert csak az lesz a miénk, amit mi a magunk számára kiharcolunk. Bizalomra van szükségünk, kitartásra, célkövető cselekvésre és töretlen hitre abban, hogy szülőföldünkön magyarként akarunk élni, tervezni és megmaradni – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök, majd ezt követően átadta a díjakat. 

Beszterce-Naszód megyéből ez alkalommal a díjat Décsei Atilla-Lehel, az RMDSZ Beszterce-Naszód Megyei Szervezetének elnöke kapta, aki köszönő beszédében a következőképpen fogalmazott „Elsősorban köszönetet szeretnék mondani az Ügyvezető Elnökségnek, hiszen ők voltak azok, akik javasoltak, hogy személyem részesüljön idén e díjban. Másodsorban az eddigi kifejtett munka eredménye, amely csapatmunka, hisz egyedül nem lehet elérni azt, amit az utóbbi években elértünk megyeszinten, arra bíztat, hogy továbbá is a magyarság és magyarságunk mellett kiálljunk és tegyünk ezért.

Csupán együtt léphetünk és maradhatunk meg abból a szempontból, hogy itt szórványban megőrizzük nemzetiségünket, kultúránkat, nyelvünket és főképpen iskoláinkra vigyázzunk, hiszen ez magyarságunk alapköve. Adjuk meg a gyerekeknek azt a lehetőséget továbbra is, hogy magyar oktatásban részesüljenek, mert csak ily módon tudják elsajátítani szép anyanyelvünket és ezáltal megmaradjunk, ameddig csak lehet.

            Ugyanakkor külön köszönet jár a fiataloknak is, hiszen együtt szerveztük rendezvények sokaságát, nemcsak kulturális téren, hanem ifjúsági téren is. Olyan rendezvényekkel sikerült kibővíteni rendezvénysorozatainkat, amelyek az itthon maradást, a megmaradást és főképpen a kultúra megőrzését szolgálják.