2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8067 lej
      
100HUF
= 1.2671 lej
      
1$
= 4.6386 lej
      

A Magyar Szórvány Napja

A Magyar Szórvány Napja alkalmával eseménysorozatot szervezett az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, amely november 15-én indult. E jeles ünnepen Beszterce-Naszód megye minden magyarlakta településén déli tizenkét órakor megkondultak történelmi egyházaink harangjai. Továbbá folyó év november 20-án, sor került a János Vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése című előadás bemutatására Besztercén, a Szakszervezetek Művelődési házában. A Petőfi Sándor műve alapján összeállított előadás kellemes pillanatokat nyújtott a jelenlévőknek, úgy a gyerekeknek, mint a felnőtteknek is.

Boka Gábor rendező és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes közös játéka, megőrizte a mindenki által ismert mű alaphelyzetét, de megpróbálták sajátos módon és vicces képekkel színpadra eleveníteni János Vitéz kalandjait. Ez sikerült is nekik, hiszen a besztercei közönség élvezettel követte végig az előadást és mindenki pozitív élménnyel gazdagodva tért haza otthonába, elvarázsolva nem csupán a gyönyörű történettől, hanem a modern, a megszokottól eltérő előadásmódtól is, de nem hiányozhattak a virtuóz előadásmódban beleszőtt táncos jelenetek is.

Décsei Atilla, az esemény házigazdája elmondta „ámbár, mi nem szeretjük a szórvány szót, hiszen minket nem szórtak oda. Tőmagyarságban könnyű megmaradni, könnyű megvédeni a magyar érdeket, de amikor a nacionalista retorikával szembesülünk, és az ostor vége csattan, mi, a szórványban élő magyarok érezzük a legjobban. Ezért szolidárisak kell legyünk egymással, közösen kell megvédeni érdekeinket!

A rendezvény szervezője az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, Hargita Megye Tanácsának közreműködésével.