2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
13°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Utóhangok – II. Ifjúsági Karaván

Számomra nagy öröm volt látni ezeket a fiatalokat olyan lelkesen, hogy tehetnek valamit a megyénk magyarságáért. Ezek az önkéntes fiatalok együtt voltak a helybéliekkel és egy kis vidámságot adhattak át nekik. Az egyhetesprogramnak köszönhetően a szervezőknek sikerült őket összehozniuk egy helyre és ez által életre szóló barátságok kötődtek. A Beszterce-Naszód megyei RMDSZ megpróbált mindenben segítséget nyújtani e csodálatos program megszervezéséhez. Pár napot én is mellettük lehettem és annyi pozitív energiát és életkedvet adtak át nekem, hogy nem tudtam többé megválni tőlük. Büszke vagyok rájuk és azt gondolom, hogy szükségünk van ilyen jellegű programokra, hogy együtt lehessünk, bővítsük kulturális ismereteinket, megőrizzük hagyományainkat és segítséget nyújtsunk egymásnak.

       Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke

 

Mint a besztercei MADISZ elnöke, kizárólag jó dolgokat mondhatok el úgy a csapatról, mint a program lezajlásáról. A fiatalok nem engedték azt, hogy a fáradtság legyőzze őket és elvégezték feladatukat a lehető legjobban a program utolsó pillanatáig. Örülök, hogy ilyen fiatalok vannak a csapatunkban, akikkel a jövőben is sok mindent elérhetünk. Nagy segítséget  kaptunk az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalától, a besztercei RMDSZ részéről és nem utolsó sorban a házigazdák részéről. Az ők segítségük nélkül nem vihettük volna véghez mindazt, amit elterveztünk. Amint a tavalyi évben, idén is minden a lehető legjobb módon zajlott le. Megpróbáltunk új dolgokat is bevinni a programba és az én meglátásom szerint mindezt a helybéliek pozitívan fogadták.

                                                                       Ferenczi László, a MADISZ elnöke

  

„Ennek a programnak a szervezését már két hónappal ezelőtt megkezdtük és mondhatom, nem volt egy könnyű kihívás. Mégis, minden olyan jól lezajlott, hogy jobban nem is kívánhattuk volna, amit a helyi házigazdáknak köszönhetünk elsősorban. Mindenhol meleg fogadtatásban részesültünk és gondoskodtak arról, hogy nagyon jól érezzük magunkat. A program, amivel mi készültünk, szerencsére nagyon tetszett az embereknek, a gyerekek örültek a kézműves műhelyeknek, a nagyobbak pedig a kulturális programnak, ami néptáncból, társastáncból, mesetörténetből és humorprodukcióból állt. Én remélem, hogy sikerült mindenki elvárásainak megfelelni és az emberek örömmel fognak majd visszaemlékezni az Ifjúsági Karavánra, amely egyszer az ők településükön is végighaladt. Kizárólag jó visszajelzéseket kaptunk a házigazdáktól, aminek nagyon örülök.”

                                                                              Sipos Tímea, MADISZ alelnök

 

              „Mint az ez évi karaván programfelelőse elmondhatom, hogy nagyon meg vagyok elégedve az eredménnyel és a csapattal. Minden önkéntes, aki részt vett ezen a karavánon, elvégezte a rábízott feladatokat kellő komolysággal és minden akadály nélkül. Látszott az, hogy igenis egy csapat vagyunk, és nagyon jól megértjük egymást. E csapatszellemnek köszönhetően sikerült véghezvinni mindazt, amit elterveztünk: minden kézműves műhelynél két felelős állt, akik segítettek a gyerekeknek, majd a későbbi programot igazán élvezték a jelenlévők. Legnagyobb öröm számunkra az volt, amikor láttuk az emberek arcán az elégedettséget és azt, hogy ennyire jól érzik magukat. Minden este bállal zárult, ahol a Dupla D és a Lótusz együttes gondoskodott arról, hogy a táncparkett még egy pillanatra se legyen üres, ezért külön köszönettel tartozunk nekik.”

                                                                    Berze Sándor-Zoltán, programfelelős

 

„Immár második alkalommal vettem részt a karavánon és türelmetlenül várom, hogy részt vehessek a következő Ifjúsági Karavánon is, amelyre nagyon szívesen fogok a jövő évben is eljönni. Számomra a legfontosabb az volt, hogy e hét folyamán új embereket ismerhettem meg és, hogy egy felejthetetlen hetet tölthettem el a MADISZ többi tagjával. Mint a besztercei Vadrózsa Néptánccsoport tagja, az én feladatom az volt, hogy megtanítsam a gyerekeknek a néptánc alaplépéseit és nagy örömmel tettem meg ezt. Nagyon sok gyerek volt kíváncsi a néptánc alaplépéseire, aminek nagyon örültem, hisz ez azt jelenti, hogy érdeklik őket a hagyományaink és a régi magyar szokások.”

                                                                                     Móriczi Renáta, résztvevő

                       

„A II. Ifjúsági Karaván nagyon jó volt, kellemes hetet töltöttem el. Számomra sokat jelentett az, hogy részt vehettem, mivel új barátokat szereztem és a régiekkel szorosabb kapcsolatot teremtettem. Jövőre szerintem újra meg kellene szervezni és új arcokat szeretnék látni, hogy még többen legyünk. Remélem jövőre is megszervezik a rendezvényt, hiszen sokat jelent nekünk is, fiataloknak, és a települések lakosainak is egy ilyen jellegű műsor megtekintése. Szívesen elmennék a III. Ifjúsági Karavánra is. Ennél jobb nem is lehetett!”

Zoltán Roland, résztvevő

 

„Számomra a II. Ifjúsági Karaván nagyon szép és szórakoztató kikapcsolódási lehetőség volt. A szórakozás mellett azért sok volt a felelősség meg a feladat, ami picit fárasztó volt, de túléltem. Máris várom a jövő évii karavánt, és remélem, még több emberecske összegyűl. Jó volt. Szép volt. Jövőre is kell meg egy karaván.”

Barta Zsolt, résztvevő

 

„Számomra a Karaván egy új és meglepően jó élmény volt. Első sorban maga a Karaván ötlete tetszet, a szórványság összetartása minden erdélyi magyar számára egy fontos cél kell legyen. A Karaván lezajlása is tetszett, programok sikere miatt főleg, természetesen szembe kellett nézzünk némi belső szervezési problémával, de minden jól alakult. Én személyesen nagyon jól éreztem magam, a minden-esti-bálokon jól szórakoztam, a csapat is sok jó emberből volt felépítve. Jövőbeli javaslatokhoz csak annyit sorolnék, hogy a kiosztott feladatokat mindenkinek be kell tartania.”

Orbán Károly, résztvevő

 

„Nagyon jól éreztem magam. Érdemes lenne jövőre is megrendezni!”

Balog Beatrix, résztvevő

 

„Számomra a Karaván egy szép, kellemes időtöltés volt. Nagyon jól éreztem magam és a szervezés is nagyon tetszett. Ámbár ez volt az első évem, már türelmetlenül várom a következőt. Nagyon megbántam, hogy tavaly nem vehettem részt. Mindenki betartotta a neki osztott feladatokat, ez kellemesen lepett meg. A bálokon is nagyon jól éreztem magam. A jövő évi Karavánt is érdemes megrendezni, biztos még több emberke részt fog venni.”

Ferenczi Renáta, résztvevő

 

„A tavalyi Karavánhoz viszonyítva kicsi nehezebb volt számomra, a program bővebbé, színesebbé sikerült, több teendőnk volt nekünk is. Minden tevékenység időben be volt osztva, szervezési szempontból áttekinthető volt. Nagyon jó érzés volt számomra, de gondolom minden fellépőnek, amikor az emberek pozitívan jeleztek vissza, megtapsoltak, ugyanis ezáltal azt üzenték, hogy volt értelme a II. Ifjúsági Karavánnak, szerették. Csupa pozitív tapasztalattal maradtam, szerintem megért minden fáradságot.”

Máthé Loránd, résztvevő

 

„Csupa jó élménnyel tértem haza, ugyanis egy hétig távol voltunk otthonunktól, és sátorban is aludtunk. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a huszonhét személlyel reggel együtt keltünk, nagyon hamar megbarátkoztunk, így új barátokkal is tértem haza. Nagyon érdekesek voltak a falubemutatók, hiszen új dolgokat tudtam meg azokról a falukról ahova eljutottunk és egyben megyénkről is. Szerintem építő jellegű volt a II. Ifjúsági Karaván, úgy számunkra is, mint a helybéliek számára.”

Szőllősi Tímea, résztvevő

 

„Számomra egy pozitív tapasztalatot jelentett részt venni a II. Ifjúsági Karavánon, amelynek célja a szórványban élő fiatalok, gyerekek, illetve időseknek összegyűjtése egy közös programban. Nagyon sok pozitív élménnyel gazdagodtam, és mondhatni a hasznos ötvöződött a kellemessel, ugyanis a falubemutatók során ismereteink gazdagodtak, illetve bővült úgy történelmi, mint vallási kultúránk is. Ezen kívül izgalmasak voltak a sportvetélkedők, valamint minden egyes tevékenység, amelyért a besztercei MADISZ-nak tartozunk köszönettel.”

Szőllősi Annamária, résztvevő

 

„Nagyon jó élménnyel térünk haza a II. Ifjúsági Karavánról. A tavalyi Karaván szervezésében is részt vettem, ahogyan az idén is. Szerintem nagyon jól sikerült mindkettő. Kialakult egy jó csapat és így nagyon jól működött a Karaván megvalósítása és a MADISZ is, mely keretén belül vittük véghez az egyhetes rendezvényt. Gondolom, hogy nemcsak a magam nevében mondom azt, hogy kellemes élménnyel tértünk haza, hiszen huszonhét fiatal egy hétig együtt volt, olyanná váltunk, mint egy nagy család. Voltak persze kisebb félreértések, sírás, nevetés és sok jó élmény.”

Székely Albert, résztvevő

 

„Új és különleges élmény volt számomra a Karaván. A tavaly nem vettem részt sajnos, de az idén alkalmam volt és nagyon tetszett nekem. Én még nem éjszakáztam sátorban és már ez is új tapasztalat volt, hogy hat éjszakát kint a szabad ég alatt, sátorban legyek, 27 ember társaságában. Érdekes, amikor 27 ember együtt csinál mindent, egyszerre. Érdekesnek tartottam a kézműves műhelyeket, de a kedvencem a bál volt, ahol a fantasztikus hangulatot a Dupla D együttes teremtette meg, aki máskülönben a kedvenc együttesem is. Nagyon élveztem az utazást, megismertem a megye faluit, hisz a nagyrészében még nem voltam soha.”

Kis Adorján, résztvevő

 

„Számomra a II. Ifjúsági Karaván felejthetetlen élményt nyújtott. Az egy hetes rendezvény alkalmával megismertem sok embert, más falvak szokásait, valamint a templomok megható történetét. Számomra legcsodálatosabb az volt, hogy egy felejthetetlen hetet töltöttünk el együtt a fiatalokkal!”

Szakács Evelin, résztvevő