2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8067 lej
      
100HUF
= 1.2671 lej
      
1$
= 4.6386 lej
      

„Volt, van, lesz!”

  Mottójukhoz híven, a zselyki magyarok újra megmutatták, hogy igenis voltak, vannak és lesznek, hiszen az augusztus 3-án megrendezett XII. Zselyki Falunapon összegyűlt a falu apraja-nagyja, hogy megünnepeljék falujukat, együtt legyenek, régi ismerősőkkel, barátokkal találkozzanak.

            A hagyományokhoz illően a nap istentiszetlettel indult. Áldás után a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnök, Décsei Atilla vette át a szót, aki üdvözölte a közösséget, majd Pirtyák Zsolt Lajoskomárom nagyközség polgármestere, a XI. Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Huszárezred részéről Szász Dénes zászlós és Pintér András köszöntötték a megjelenteket. A délutáni órakban kezdetét vette a várva várt előadás, amikor a Kulturotthon padjai percek alatt megteltek. Színpadra lépett a vendég néptánccsoportokon kívül a helyi színjátszó csoport is, akik előadták az immár hagyománynak számító „Zselyki lakodalmast”.     

Elsőként a budapesti „Forgatós Kamara” Néptáncegyüttes lépett színpadra, akik már többször is jártak Zselyken. A néptánccsoport vezetője és koreográfusa, Pintér András, ezelőtt pár évvel döntött úgy, hogy felkutatja a zselyki tánchagyományokat és ismertté teszi ezeket, ami sikerült is. E hagyományokról CD, illetve képes könyv is készült, amelyeket az érdeklődők megvásárolhattak a helyszínen. Még a „Forgatós Kamara” első tánca előtt, Pintér András egy meglepetéssel lépett a közönség elé, egy kisfilmet mutatott be Zselyről, melyet idén, februárban, „Kirmeckor” filmeztek. A lakosok többsége mosolyogva ismerte fel magát a videókban, miközben a kolbászt készítették vagy éppen énekeltek, vagy a gyerekek miközben játszódtak, templomba mentek. Némelyek arcán még egy-egy könnycsepp is legördült, hisz nagyon jó érzés volt régi és mostani képeket végignézni a saját falujukról és olyan apróságokat észrevenni, amelyekről eddig is tudtak, csak éppen a határtalan értéküket nem ismerték. Pintér András elmondása szerint, Zselykre hazajön, hisz olyan nagy szeretettel várják itt az emberek és mindig tárt karokkal fogadják úgy őt, mint csoporttársait is.

            Nemrég a besztercei „Vadrózsa” Néptánccsoport elevenítette fel a sajómenti táncokat, amelyek Zselykhez is fűződnek és amelyeket már magukénak mondanak, hisz ez az a tánc, amely a legközelebb van hozzájuk és amelyet itt, Zselyken mindenki ismer. A „Vadrózsa” Néptánccsoport lépett fel másodikként a színpadra, vajdaszentiványi táncokkal. Ezt követett a „Zselyki lakodalmas”, amelyen az óvodás gyerektől kezdve, a hatvanévesekig mindenki részt vett. Részletesen bemutatták a vendégeknek a régi szórakozási módokat, és az egyedi lakodalmas szokásokat, a lánykérést, a búcsúztatást, majd magát a lakodalmat. Érdekes volt megfigyelni az egyedi, hagyományos öltözeteket is úgy a férfiaknál, mint a nőknél is, a menyasszony pedig csodálatos ruhában jelent meg a nézők előtt, előbb feketében, majd fehérben.

            Ezután ismét a „Vadrózsa” Néptánccsoport lépett színpadra és bemutatták a sajómenti táncát, amelyből a zselykiek sok lépést megismertek, nem csoda, hisz egy része a táncnak itt született, ezen a tájon. Végül a „Forgatós Kamara” Néptáncegyüttesen volt a sor, hogy zárja az előadást, ahogy várható volt, zselyki tánccal. Igazán meghitt pillanatok voltak ezek, melyek megértetik az emberrel, hogy miért is érdemes e hagyományokat megőrizni és továbbadni a következő genarációk számára. A vendégek nagy meglepetésére, a „Forgatós Kamara” táncának utolsó perceibe a közönség is bekapcsolódott, mindenki táncolni kezdett úgy, ahogy csak a zselykiek tudnak.

            Az est bállal zárult, ahol a jókedvet és a jó zenét a Dupla D együttes biztosította, a zselykiek pedig hajnalig mulattak.

            A vendégek elmondása szerint, egy felejthetetlen és igazán szép emlékkel távoztak Zselykről, amelynek „okozói” a szervezők, a Pro Zselyk Egyesület a helyi RMDSZ közreműködésével, illetve a zselyki lakosok, ezért végtelen köszönet jár nekik.

            A Zselyki Falunap támogatója a Communitas Alapítvány.