2024. április 23. (kedd) -
Béla
napja Beszterce
17°C
1€
= 4.9762 lej
      
= 5.7698 lej
      
100HUF
= 1.2629 lej
      
1$
= 4.6699 lej
      

Irány a strand!

 A 2012 – 2013-as tanév vége felé, pontosabban májusban felhívott egy volt egyetemista kolléga, Csatlós István, aki most történelemtanár Maroshévízen miszerint érdekes ötlet született meg közösségükben, főleg két tanár részéről, akik az ottani Kemény János Alapítvány működésében vállalnak oroszlánrészt, pontosabban Sajgó István és Benedek Botond. Az érdekes ötlet komolyságát még azon napokban az utóbbi tanárkolléga erősítette meg, részletesen beszámolva arról , hogy tulajdonképpen egy komoly pályázatról van szó, amit a Kemény János Alapítvány, szoros közreműködésben az Urmánczy Fürdő működtetőivel, a Kemény János Elméleti Líceum Diák Tanácsával, a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanáccsal, a Maroshévízi Magyar Ifjúsági Szervezettel és a helyi RMDSZ szervezetével a Hargita Megye Tanácsánál pályáztak meg.


    Sokáig azután szélcsend volt, az Andrei Mureşanu Főgimnázium diákjai, pedagógusai vakációra vonultak, az érettségi is lezajlott már, amikor újra megszólalt a maroktelefon. Benedek Botond volt az, aki arról értesített nagy örömmel, hogy a pályázat kedvező elbírálásban részesült és nem is akárhogy, hanem a teljes összeggel, ami ritkaság a mai napokban, a pályázatokat általában csak részköltségekkel támogatják, főleg azért, hogy minél több pályázatot tudjanak lefedni. Nos, a további részletek megbeszélése Sajgó Istvánnal, a Kemény János Alapítvány elnökével bonyolódott le, a legapróbb részletekig, és ami számunkra a legjobb volt, az a teljes ingyenes ellátás, ebbe beleértve az utaztatást is.


          A java még csak ezután következett, hisz nyáron, vakációból nehéz visszahozni a diákokat, még ha egy ilyen alkalomról is van szó. A három kísérőtanár hamar megkerült, Deák Zoltán, Ferencz-Kis Ferenc, valamint jómagam személyében, azonban a diákokkal volt a probléma, épp amire számítottam. Végül ez a gond is megoldódott a tavalyi végzősökkel, akiknek, egyetemi vizsgáikat befejezve, ez éppen kapóra jött, úgyhogy már összesen 21 személy mondta ki közösen a jelszót: „Irány a Strand!”, ugyanis e név alatt zajlottak le a maroshévízi Ifjúsági napok, aminek így mi is részeseivé válhattunk.

A résztvevők névsora:

Kísérők: Deák Zoltán, Ferencz-Kis Ferenc, Antal Attila;

Egyetemisták: Dorloti Izabella, Király Adina, Kovács Andrea, Sinár Marika, Rémán Izabella, Borsos Mihály, Bajzáth Szilárd, Nagy Attila, Máthé Zsolt, Hunyadi Endre, Rémán Szabolcs, Takács Róbert, Vajda Lóránd;

XII. H.: Csillag Róbert és Dalaczi Szabolcs;

X. B.: Balázs Izabella, Székely Szende és Pap Ervin. ).


      Péntek este, július 19-én volt az indulás, a bukaresti gyorssal, ott a Bánffy – fürdőhöz tartozó kempingtelepen szállásoltak el, kis, szimpatikus faházikókban, azonban kiderült, hogy a főhadiszállás mégis az Urmánczy – fürdő lett, ugyanis minden tevékenység ott zajlott le július 21. délutánig, amikor sajnos haza kellett indulni. Számos tevékenységen vettek részt a diákok, napoztak, úsztak, labdáztak, de ami a legfontosabb, új ismeretségeket kötöttek és kötöttünk mi is, ami remélhetőleg a jövőben is meghozza a gyümölcsét. A legfontosabb talán az, hogy találkoztunk a Hargita Megye Tanácsa elöljáróival, akik fontos tanácsokkal láttak el és megígérték, hogy Maroshévíz és Beszterce közös pályázatait ezentúl is fogják támogatni, amúgy az első ötlet már helyben meg is született, miszerint jó lenne egy nótatábort megszervezni, talán más Hargita megyei településekkel együtt is.


       Nagyon jó volt, pihentető, szórakoztató, azonban a lényegre még a diákok is ráéreztek, a cél itt is a mi közös célunk – magyar és székely testvéreink felkarolnak minket, a szórványba került magyarokat, mert csak egymásra odafigyelve tudunk megmaradni mi is, de a tömbben élők is. Épp ezért ezúton is kifejezem elismerésemet az ilyennemű rendezvények szervezéséért és felvállalásáért és bármikor szívesen veszünk részt a következő közös aktivitásban.

Antal Attila
az Andrei Muresanu Főgimnázium
magyar szakos aligazgatója