2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
16°C
1€
= 4.9695 lej
      
= 5.8126 lej
      
100HUF
= 1.2621 lej
      
1$
= 4.6078 lej
      

Érettségi – mi volt és mi lesz?

Lezárult egy újabb érettségi periódus. A 2012-2013-as tanév tizenkettedikes diákjai folyó év május 27-31 között iratkoztak fel az egyhónapos érettségi vizsgára. Idén június 10-28 között zajlódtak a szóbeli és július 1-5 között az írásbeli vizsgák. Az idei végzősök 55,4 % arányban mentek át az érettségin, jóval nagyobb arányban, mint az előző években: 2011-ben 46%, 2012-ben 44%. Beszterce-Naszód megyében a végzős diákok 58,31%-a tudhatja magáévá az érettségi oklevelet.

Az egyhónapos érettségi periódus június 10-12 között indult a román nyelv szóbeli vizsgával, majd június 12-14 között anyanyelv szóbeli vizsga, június 17-21 a digitális kompetenciavizsga és június 25-28 között idegen nyelv vizsga. Ezt követően július elsején a román nyelv és irodalom írásbeli vizsga, július 2-án magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsga, július 3-án matematika vagy történelem írásbeli vizsga, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, július 5-én fizika, kémia, biológia vagy informatika illetve földrajz, filozófia, logika, közgazdaságtan vagy pszichológia, esetenként szociológia írásbeli vizsga, a szaknak megfelelően szabadon választott tantárgyból.

Az eredményeket július 8-án függesztették ki. A helyszínen megkérdeztük az Andrei Mureşanu Főgimnázium végzős diákjait, hogy számukra milyen volt az érettségi:

Az elején egy kicsit izgultunk, de amikor elhaladtunk a román írásbeli vizsgától már bátrabbak voltunk. Könnyű volt, irtunk 6-7 oldalakat. A lényeg, hogy bízzál magadba és akkor sikerülni fog.” – Máthé Attila, filológia szakos diák, XII. H.

Első sorban azzal szeretném kezdeni, hogy a román szörnyű volt, de az nem okozott nagy gondot, tehát a magyar, a matek és a biológia nem volt annyira nehéz. A román vizsgánál gondot okozott az, hogy senki nem várt versre a tétel harmadik részénél és ez egy kicsit szomorú volt mindenki számára. De az a fő, hogy jól sikerült. Kívánok mindenkinek sok sikert továbbra is és remélem, hogy mindenki olyan boldog mind én most.” – Szőllősi Tímea, reál szakos diák, XII. B.

Pótérettségi ídőszak

Azok a diákok, akik az érettségi első fordulójában nem szereztek átmenő jegyet, újra vizsgázhatnak pótszesszióban, melyet augusztus 19–30 között szerveznek meg. Augusztus 19–23 között zajlanak a szóbeli vizsgák és a digitális képességeket felmérő próbák. Az első írásbelit, román nyelv és irodalomból augusztus 26-án tartják. Augusztus 27-én anyanyelv és irodalomból, 28-án a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, míg 30-án a választott tantárgyból írnak dolgozatot a pótérettségizők. Az eredményeket szeptember 2-án függesztik ki. Abban az esetben, ha vannak óvások, a végleges jegyeket szeptember 5-én teszik közzé.