2024. április 20. (szombat) -
Tivadar
napja Beszterce
8°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Sikeresen zajlott le a Magyar Ház Napja

 Immár második alkalommal Magyar Ház Napokat szervezett az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, folyó év június 15-én. Ez alkalommal megalakult az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nők Szervezete, amely országos szinten az első. Jelen volt Kelemen Hunor, szövetségi elnök, Hegedüs Csilla, az RMDSZ főtitkár-helyettese. Képkiállítást mutattak be, meseterápiáról szóló előadás, bábszínház, különböző kézműves foglalkozások, gasztroverseny várta az érdeklődőket, esti kulturális program a Vadrózsa néptánccsoporttal, 4Ever Young diákzenekarral és gitárest Miklós Gyurival.

  • Megalakult az RMDSZ Nők Szervezete Besztercén 

     A szombati program 13:00 órakor indult, az országos szinten első Nők Szervezetének hivatalos megalakulásával. „Fontosnak tartjuk megye szinten a nők szerepvállalását a politikában, és e demokratikus elv alapján vagyunk ma itt, az alakuló ülésen.” – jelentette ki Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke.
     Kelemen Hunor, szövetségi elnök köszöntő beszédében összegezte, hogy Beszterce-Naszód megyében alakul meg először a Kongresszus után, a kongresszus határozatai értelmében a női szövetség. „Az évek során a nők egyre nagyobb szerepet vállaltak a politikában. Sok eseményen vesznek részt és munkakészségünk ezúttal megbecsülésre talált” – bátorította Hegedüs Csilla a jelenlévő hölgyeket. Az alakuló ülésen Décsei Atilla javasolta, hogy az Országos Nők Szervezet és ennek alapszabályzatának készenlétéig, egy ideiglenes elnök asszonyt válasszanak. A tagok részéről 2 javaslat érkezet, és egyöntetűen megszavazták Toók Katalint. „Eddig is, ezután is oroszlánrészt vállalok a magyar közösség megmaradásáért. Sok esetben a nők sokkal többet elérnek, kitartóbbak, mint a férfiak” – nyilatkozta az újonnan megválasztott elnök asszony.

  • Hivatalos megnyitó

     14:00 órakor kezdetét vette a Magyar Ház Napok hivatalos megnyitója, ahol jelen volt a szövetségi elnök, a megyei elnök és Beszterce polgármestere, Ovidiu Teodor Creţu.
A Romániai Magyar Demokrata szövetség sok évvel ezelőtt, amikor a Magyar Házakat létrehozta, akkor azt a célt követte, és abból a meggondolásból lépett, hogy a közösség otthona legyen, a magyar kultúrának, olyan találkozó helye legyen, ahol az emberek jól érzik magukat, ötleteket cserélnek. De kellenek emberek is, akik a lelküket is beleteszik, és felelősséget vállalnak egy ilyen helyen működtetésére.” – indított Kelemen Hunor.
     A besztercei Magyar Ház 11. működési évét töltötte az idén. Olyan ház, ahol naponta zajlanak különböző tevékenységek. Az érdekvédelmi szervezet, az ifjúsági szövetség, a Pro Hereditatem Egyesület és a besztercei magyar média székhelye, egy ház nyitott kapuval, hiszen mindenkit szeretettel várnak.
     „Bennünket a helyi önkormányzatokban, a megyei önkormányzatokban is, de különösen a Parlamentben, csak akkor vesznek komolyan, ha azt érzik, hogy mögöttünk van egy közösségi akarat, van egy közösségi támogatás. Fontos, hogy az elkövetkezendő esztendőkben ezt tartsuk meg, sőt erősítsük, mert olyan kihívások előtt állunk, mint az alkotmánymódosítás és a régió átszervezés, elindítjuk az Európai Polgári Kezdeményezést, az európai nemzeti közösségek és kisebbségek föderatív unióján belül. Nem lesz könnyű feladat. Nem akarok ünnepelni, nem akarok a pezsgős üvegről beszélni, nemhogy azt kinyitni, de sikerült olyan áttörést elérnünk 24 év után, amelyre eddig nem igazán volt példa” – osztotta meg a szövetségi elnök terveit és az eddigi kulisszatitkokat a besztercei polgárokkal. „A nemzeti közösségeket, mint államalkotó tényezőket, úgy néz ki, hogy az Alkotmányba be tudjuk vinni, a közösségi szimbólumok használatát az Alkotmányba beírjuk, ami egy óriási előrelépés, és folytathatnám. Ha mindezt elérjük, akkor kijelenthetjük, hogy az érveink, a munkánk nem volt hiábavaló.” – folytatta.
     Az ünnepségen részt vett Bitay Levente, vezető konzul, a Magyar Köztársaság Kolozsvári Főkonzulátusa képviseletében.
     Décsei Atilla, megyei elnök, köszöntő beszédét csapatának tevékenységének bemutatásával kezdte, majd újabb szóbeli meghívót adott át a jelenlévőknek, hogy „ez a ház a megyei magyaroké, ahova mindenkit szívesen várunk. A kapuk mindenki számára nyitva tartanak a színes rendezvények alkalmával is. A Magyar Házban állandó tárlattal is rendelkezünk, amelyet 2010-es év novemberében mutattunk be. Büszkén elmondhatjuk, hogy egy könyvtárral is rendelkezünk, amelyet hamarosan be is fogunk indítani. Ugyanakkor a magyar állampolgárságot is itt lehet igényelni. A tavaly beindítottuk a magyar nyelvű oktatást, amely minden hétfőn 17:00 órakor kezdődik. A Magyar Ház termében hetente egyszer-kétszer próbál, érdekvédelmi szerveztünk néptánccsoportja, a Vadrózsa, ahova szeretettel várunk érdeklődőket.

  • Koncz-Münich festménytárlat     

A megnyitó termében Koncz Münich András és Judit „Lebegés” című tárlatát tekinthették meg az érdeklődők Székely Géza méltatásával. A Koncz Münich művészek képei különböző mondanivalókkal vannak felruházva. Mindegyik kép valamit sugall: gyerekvilágot, lelkivilágot, tekintélyt, tájérzékenységet, emlékezést a múlt idők alkotóira, látomást, látszatot. „A nyitottság jellemző a látásmódjukra. Nem behatárolni akarják a nézőt, hanem inkább élményt kelteni, inkább egyfajta párbeszédre felhívni a nézőt” – méltatta Székely Géza. A tárlat még egy hónapig megtekinthető a besztercei Magyar Házban.

  • Gasztroverseny

      A hivatalos megnyitó után kezdetét vette a gasztroverseny. A versenyzők jellegzetes magyar fogást (előételt, levest, főételt vagy desszertet) készítettek otthon 4 személy részére, amit bevitték a székházba, és a kijelölt helyen tálalták. A versenyzők nevét bizalmasan kezelték a szervezők, ugyanis az asztalon a bejelentkezéskor kapott sorszám és az étel neve szerepelt. A három tagból álló zsűri, név szerint Török IstvánPlesch Katalin és Halász Ödön végigkóstolta a finomabbnál-finomabb magyaros ételeket, mint csirkepaprikást puliszkával, hájas tésztát, pacalpörköltet, korhelylevest, pörköltet tarhonyával, pulykanyuvasztót (nyögvenyelő/dödöle) barackos pulykamellel, ordás buktát, somlói galuskát, húspástétomot. Ezt követően az érdekeltek is fogyaszthattak a versenyzők főztjéből. 18:00 órakor végeredményt hirdettek a szervezők. A díj, a modern korral lépést tartó Samsung LED, Full HD televízó, Costin Enikő, 2-es számú versenyző otthonába került. A versenyző hájas tésztával jelentkezett, amelynek receptjét megosztotta a kedves olvasókkal is:
Hozzávalók:
Tészta: 65 dkg liszt
3 kanál tejföl
3 tojás sárgája
egy pici só
3 kanál bor, vagy ennek hiányában ecet
ásványvíz (amennyit felvesz)
Háj: 50 dkg sertés hájat összegyúrni 10 dkg lisztel
     A háj mennyiségét felosztjuk háromba, majd rendre bekenjük vele a tésztát, és közben pihentetjük. Az eredeti hájas tésztát szilva ízzel töltik, de ennek hiányában megfelel bármilyen kemény íz is.

  • Kézműves foglalkozások

      Közben az udvaron és a Magyar Ház előterén különböző kézműves foglalkozások zajlódtak kicsiknek és nagyoknak egyaránt: nemezelés, agyagozás, gyékényfonás, tányérfestés, ujjfestés, színezés, hütőmágnes készítés, gyöngyfűzés, arcfestés, batikolás. A kapu alatt helyi kézművesek vására és könyvvásár várta az érdeklődöket. Ugyanakkor a Láncszem Nőegylet asszonyai, Szente Mária vezetésével, a Magyar Ház alsó termében csirkepaprikást puliszkával készítettek a szervezőknek, önkénteseknek és a meghívottaknak.

  • Meseterápia

     15:00 órától Mayla Júlia, óvónő előadást tartott a szülőknek és pedagógusoknak Meseterápia név alatt, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy az ember kiteljesedjen, és bizonyos konfliktusok benne feloldódhassanak. „A magyar mese, nemcsak meseterápiás szempontból, hanem lélektani szempontból is, a magyar gyermeknek nagyon szükséges. Nem feltétlenül az írott mese, amelynek szerzője van, amelyet átalakítottak, hanem az a mese, amelyik szájról-szájra terjedt, azaz a népmese.” – nyilatkozta az óvónő.

  • Kulturális program

     Az elkövetkezendőkben a gyerekek lelhették örömüket, hiszen a Puck Bábszínház vásári játékát láthatták. Majd 18:00 órától kulturális program, a besztercei Vadrózsa néptánccsoport lépett színpadra új műsorával, a nagysajói táncokkal. Továbbá a 4Ever Young diákzenekarral énekeltek együtt a nézők, akik a könnyűzene változatosságából hozott egy csokorral. A második alkalommal megszervezett besztercei Magyar Ház Napok programját Miklós Gyuri zárta, egy fergeteges gitáresttel. Az énekestől többször elhangzott, hogy „utolsó dal következik”, az est vége fele már az, hogy „az utolsó két szám”, de a jelenlévők nem akarták őt elengedni. Elhangzott az ismert slágerek közül: Neked írom a dalt, Miénk itt a tér, Csak a szerelem, Sokáig voltam távol és folytathatnák a slágerek sorát 19:00 órától közel 23 óráig.

A rendezvény támogatói a Beszterce Polgármesteri hivatala, Communitas Alapítvány és Hargita Megye Tanácsa.