2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

„A nyelv csak élve tündököl” – Szavalóverseny, Bethlenben

Június 7-én, a bethleni „Grigore Silasi” Általános Iskola magyar tagozatán immár 20-ik alkalommal került megrendezésre „A nyelv csak élve tündököl” Szavalóverseny, Beszterce-Naszód megye I-IV osztályos diákjai számára. A rendezvény szervezője a helyi „Bethlen” Egyesület, amely a Communitas Alapítványhoz benyújtott sikeres pályázata által biztosította a pénzügyi keretet, a verseny szakmai részét az iskola pedagógusaira bízva.
A vetélkedőre hat település közel 50 diákját fogadták a szervezők, a kísérő pedagógusok valamint szülőkkel együtt. Szentmáté, Újős, Felőr, Árpástó, Beszterce és Bethlen iskoláinak diákjai vettek részt a vetélkedőn és mérték össze tudásukat, előadói képességüket.
A versenyen résztvevő diákok emléklapot és emlékkönyvet kapnak, a nyertesek pedig oklevéllel és könyvjutalommal térhettek haza.
A szórványba a magyar anyanyelv használata szűk körű, ezért az ilyen alkalmak által lehetőség nyílik a helyes és kifejező beszédmód gyakorlására. Ugyanakkor, ezek a vetélkedők fejlesztik a kisiskolások anyanyelvi értékrendjét, jobban megismerik és megszeretik költőink verseit, bővűl a szókincsük, fejlődik gondolkodásuk, gazdagodik érzelemviláguk. Ezek a tényezők elősegítik a diákok közösség és magyarságtudatának kialakulását.
A program résztvevői, úgy a pedagógusok, mint a szülők, megállapították, hogy e rendezvény nagymértékben hozzájárul a magyar anyanyelvű oktatás minőségének fokozásához valamint az iskolák közötti kapcsolatok fenntartásához, a közösségi szellem erősítéséhez, ezért reményüket fejezték ki, hogy az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány a jövőben is támogat majd ehhez hasonló programokat.