2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Nincs jobboldali magyar vagy baloldali magyar, csak magyar van!

Interjú Máté András Levente képviselővel, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetőjével, a Kolozs megyei RMDSZ elnökével, aki február 9.-én részt vett a Beszterce–Naszód megyei érdekvédelmi szervezet MKT gyűlésén.
Képviselő úr, a Beszterce–Naszód megyei RMDSZ-nek 1990 utan csak az első parlamenti ciklusban volt képviselője. Azóta többen ígérték, hogy felvállalják a besztercei szórvány képviseletét is, habár én ezt a szórvány szót nem szeretem, mert egyenrangú magyarok vagyunk úgy a csikszeredaiakkal mint a székelyudvarhelyiekkel is. Sajnos ezekből az ígéretekből nem sokat láttunk. Ön ezen a gyűlésen kijelentette, hogy felvállalja a besztercei magyarság képviseletét. Hogyan látja ennek a megvalósítását?
Abból indulnék ki, hogy többször hangoztattuk, minden szavazat számít, minden szavazat mandátummá kell alakuljon és nem lett volna meg az öt százalékos választási küszöb, ha a Beszterce–Naszód megyei magyarok nem mennek el szavazni. Úgy gondoltuk, Decsei Atilla elnök úrral egyeztetve, hogy jómagam fogok lejárni fogadóórát tartani Besztercén és ha rendezvényekre hívnak meg, akkor természetesen megpróbálok azokra is eljönni. Nagyon fontosnak tartom a kapcsolattartást. A lényeg nem azon van, hogy én jövök el, hanem azon, hogy az RMDSZ biztosítja azt, hogy abban a megyében is legyen képviselet a parlamentben, ahol szavazással nem jutott be képviselő. Igy az országos szervezetben született egy döntés, próbáljuk azokat a megyéket átfedni, nem csak Erdélyben, hanem a Kárpátokon túli megyéket is, érezze minden szavazó, minden magyar, hogy egy csapat van és ha igazából nem is itt nyertem mandátumot, képviselem a Beszterce–Naszód megyei magyarokat is.
A jelenlegi politikai és közéleti helyzetben, amikor szó van Székelyföld autonómia törekvéséről, zászlóháborúról, ugyanakkor a Fidesz választási kampányáról, Németh Zsolt és Répás Zsuzsanna államtitkárok, valamint Füzes Oszkár bukaresti nagykövet, időnként talán nem helyénvaló kijelentéseiről, itt a besztercei magyaroknak van egy kérdésük. Ezt a kérdést teszem fel Önnek. Velünk mi történik?
Véleményem szerint mindegy, hogy Kolozs megyei magyarról, székely magyarról, vagy Beszterce–Naszód megyei magyarról van szó, ezeknek az ügyeknek mindig van egy politikai vetülete. Mindenkit arra biztatok, hogy politikus legyen, de legyen államférfi is. Tehát, ne próbáljuk túllicitálni magunkat demagógiában, hanem reálisan nézzük meg azt, hogy mik a gondok és hol tudunk lépni, mit tudunk megoldani. Egyetértek azzal, hogy eljönnek hozzánk vendégségbe Magyarországról, mindenkit kell fogadjon az erdélyi magyar, mindegy az, hogy milyen pártról van szó. Számomra Erdélyben nincsen sem jobboldali, sem baloldali magyar, hanem magyar van. Természetesen lehetnek más nézetek, vélemények bizonyos dolgokról, de amikor a közös ügyünkről van szó, akkor együtt kell legyünk. Ezt üzenem, és ezt kivánom a Beszterce–Naszód megyei magyaroknak is, hogy bármilyen magyarországi vita van, bármilyen erdélyi, vagy romániai vita van, ne felejtsék el, hogy egy csapatban lehet csak győzni. Ha külön megyünk akkor veszítünk.
Szó van most az új kormányban és az újonnan megalakult parlamentben az ország területi átrendezéséről, valamint alkotmánymódosításról. Ebben mi az álláspontja az RMDSZ-nek?
A kormány nem nyújtott be hivatalosan törvénytervezetet. Remélem lesz lehetőségünk módosítani rajta, ha tényleg gondok vannak és úgy akarják felosztani az országot, hogy a nemzeti jogunkban, anyanyelvi jogunkban veszítsünk. Gondolom, hogy lesznek olyan bölcsek a román politikusok, hogy nem folyamodnak ilyen lépésekhez. Mielőtt megtörténne a törvénytervezet benyújtása, kötelező módon az alkotmányt kell módosítani. Ez lesz az első kihívás számunkra. Ime, visszajön a feleletem az első kérdésére, hogy ha többen lennénk, könnyebb lenne. Ugye, 22 képviselője volt az RMDSZ-nek a múlt mandátumban, most sajnos csak 18-án vagyunk. Ha többen lennénk, erősebb lenne a szavunk, jobban hallathatnánk, hogy mire kell odafigyelni. Remélem, hogy politikai alkú lehetséges, úgy alkotmánymódosítás, mint régiómódosítás terén és ebben ne veszítsünk a jogainkból.