2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
1°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8158 lej
      
100HUF
= 1.2637 lej
      
1$
= 4.6625 lej
      

Farsangolás Besztercén

 „Farsang, farsang,

Háromnapos farsang,

Itt is adnak, amit adnak

Ez is Isten háza,

Szálljon le rája

Az Isten áldása,

Hat lóval, hat ökörrel

Három borjas tehénnel,

Egy aranyos ekével.

 

Besztercén már a rendszerváltás óta szerveznek magyar bálokat. Az első magyar bált farsang időszakában szervezte meg Szilágyi János, 1990. februárjában, az Icar vendéglőben. Azóta ezt minden évben megismételték. Idén újabb farsangi mulatságot szervezett az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület és a besztercei MADISZ február 9-én, az Elektrotechnikai Líceum éttermében.

A már hagyományossá vált Farsangi Batyus Bál 20:00 órakor vette kezdetét, amelyen közel 200 jó kedvet szerető vett részt. A jó hangulatot ez alkalommal a magyardécsei Csigás Banda teremtette meg, akinek tagjai változatos nótacsokorral csábították a jelenlévőket a táncparkettre.

A karnevál kedvelők különböző álarcokat, jelmezeket öltöttek magukra. Azokról akiknek nem akadt otthon hasonló kellék, gondoskodtak a szervezők. A bejáratnál különböző, színpompás álarc közül lehetett választani. A maszkokat saját kezűleg készítették február 5-én, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Hereditatem és a besztercei MADISZ által szervezett Kreatív Műhelyen, melyen részt vettek a szervezet tagjai és a „Láncszem Nőegylet” hölgyei, akik különböző modellek alapján vagy saját ötleteikre hivatkozva, több tíz színes álarcot készítettek.