2024. április 27. (szombat) -
Zita
napja Beszterce
6°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Ismét bizonyított az Beszterce-Naszód megyei magyarság

Interjú Décsei Atillával, a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnökével

 -A Parlamenti Választások Visszhangja-

 

 

 

  • A december 9-i parlamenti választások után elmondható, hogy a magyar közösségnek erős képviselete van a parlamentben az RMDSZ által. Mi a hozzáfűznivalója a megyében elért eredményekhez? Ön szerint a munka meghozta kívánt gyömölcsét?

Először is engedjék meg, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik szavazatukkal támogatták az RMDSZ jelöltjeit a 2012-es parlamenti választásokon, a helyi RMDSZ elnökeinek, illetve a hat jelöltnek, akik eredményesen teljesítették a feladatot. Az erdélyi valamint a Beszterce-Naszód megyei magyarság ismét bebizonyította, hogy bíznak a szövetségben, a magyarság 90%-ban támogatta az érdekvédelmi szervezetünket. Másodsorban úgy vélem hogy igen, a munkánk meghozta a kívánt gyümölcsét, jobbanmondva elértük országos szinten az 5%-os küszöböt, biztosítva az országos parlamenti képviseletet.

Sikerült megtartani a helyhatósági választások arányát, akkor is és most is 4.8%-ot értunk el megyeszinten, de viszont meg kell jegyezzem, hogy a helyhatósági választásokon közel 1400 szavazattal volt több,  ami a mostani jelenlétnél 6%-ot jelentett volna, és biztosította volna a megyei tanácsba való bejutást is!

  • Az Erdélyi Magyar Néppárt a II. Körzetben indított szenátorjelölttet, akinek 256 polgár szavazott bizalmat. Mit szól ehhez az eredményhez?

Amint említettem a magyarok 90%-a megbízott az RMDSZ jelöltjeibe sugalva, hogy nincs szükség megosztásra, remélem ebből okulni fognak, hiszen ha az erdélyi magyarság egy csapatban lépett volna fel akkor több mint valoszínű, hogy nem 5%-os arányt hanem legalább 6-7%-ot értünk volna el, úgy mint az elmúlt években. Sokan jelezték a kampány időszakában, hogy nincs hely széthúzásra, és meggyőződésem, hogy sokan emiatt is nem mentek el szavazni.

  •  Mi a véleménye arról, hogy az USL rögtön a választások lejárta után megkezdte az egyeztetéseket a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, egy esetleges közös kormányzati szerepvállalásról, hogy meglegyen a szükséges kétharmados többség?

Én remélem, hogy ezek az egyeztetések eredményekhez fognak vezetni, hiszen az erdélyi magyarság számára fontos, hogy annál az asztalnál tudjunk ülni ahol a döntések bármilyen téren megszületnek, és ezekhez az RMDSZ is hozzájárulhat és befolyásolhat. Fontos, mert a közeljövőben az alkotmány módosítására és a közigazgatási felosztásra is sor kerül.

  • Mit üzen Ön azoknak a polgároknak, akik az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezet szenátor- illetve képviselőjelöltjeit támogatták, ugyanakkor azoknak a magyar állampolgároknak, akik valamilyen okok miatt más kockába tették a pecsétet?

Köszönöm bizalmukat, bízzanak továbbra is az RMDSZ jelöltjeiben és azokban a személyekben akiknek sikerült mandátumot szerezni a tulipán színe alatt. Ha nem is sikerült nekünk megye szinten kepviselői vagy szenátori mandátumot szerezni, a szavazatok nem vesztődtek el, hiszen az országos kosárhoz hozzájárultunk és legfőképpen az 5%-os küszöbb eléréséhez. Meggyőződésem az, hogy akik mandátumot szereztek becsületesen meg fogják állni helyüket és mindent megtesznek az erdélyi magyarság érdekében. Az RMDSZ továbbra is az erdélyi magyarokat fogja képviselni, annak ellenére ha valamilyen okból más kockát választottak vagy egyáltalán nem szavaztak.