2024. április 20. (szombat) -
Tivadar
napja Beszterce
1°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Őrizd a kincset és add tovább

Ennek a jelmondatnak szellemiségében az almásmálomi Almavirág Egyesület tagjai őrzik, ápolják a nagyanyáiktól, anyáiktól örökölt szeretetet a népszínjátszás, valamint a néptánc iránt. Őrzik az ősi rendet, egyházi jeles ünnepeiken, házasságkötéskor, temetéskor, természeti katasztrofák idején. Almásmálomot Malum néven már 1305-ben emlegetik az oklevelek, mint a Bethleni Bethlen család birtokaként, amikor 35 család szolgálta a grófi birtokot.
2012-ben az Almavirág Egyesület tagjai a következő tevékenységeket szervezték meg:
– januárban farsangi bál keretén belül, a kis színjátszó csoport 4 humoros jelenetet adott elő, majd a gyönyörű mezőségi ruhájukba bújtak és mezőségi tánccal örvendeztették meg a közönséget.
– márciusban a bethleni magyar iskola színjátszói Becsky Hajnal tanárnő vezetésével az 1848-as budapesti ifjak forradalmi tevékenységét elevenítették fel a református gyülekezetnek.
– május első vasárnapján az Édesanyákat köszöntötték verses énekes összeállításban.
– júniusban az Üllői Kenderes néptánccsoportot látták vendégül, akik résztvettek a Vicei Hagyaték néptánc és népdal fesztiválon, majd este Almásmálomban előadták alföldi táncaikat, amit a közönség nagy tapssal jutalmazott. Ezen a rendezvényen jelen voltak a támogatóik is, akik almásmálomi elszármazottak, akik folyamatosan anyagilag támogatják az egyesületünk tevékenységét. Ugyancsak ebben a hónapban részt vettek a bethleni és tacsi falunapokon.
– szeptember 28-30-án a Székelyudvarhelyi néptánc fesztivál meghívottai voltak, a mezőséget képviselték.
– decemberben zenés adventi műsorral készülnek a karácsonyi ünnepkör megünneplésére az egyesület tagjai.
A fennt említett rendezvényeken nem vehettek volna részt, ha a COMMUNITAS ALAPITVÁNY anyagi nem támogat, akiknek ezúton is köszönetet mondanak.