2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Toók Katalin szenátorjelölt – I. körzet

Toók Katalin 1954-ben született, Tekében. Apai felmenői kisiparosok, anyai ágon pedig gazdálkodók voltak. Tanulmányait az 1961-ben induló tekei Általános Líceumban kezdte, magyar tagozaton, majd 1973-ban érettségizett, román tagozaton. Mérnöki oklevelet szerzett 1977-ben, a temesvári Műegyetem vegyész karán. Szakmai tevékenységét Segesváron kezdte. Ott alapított családot és ugyancsak ott született meg fia, 1980-ban. Férje halála után Besztercére, úgymond „haza” költözik. Az akkori IMC, majd a rendszerváltás utánni TERAPLAST-nál dolgozik 1998-ig, különböző beosztásokban. Ezután több, mint két évet dolgozik Magyarországon, üzemmérnöki beosztásban. 2001 őszén újra hazatér és 2002 januárjától az ING Biztosító Társaság ügynökeként dolgozik mai napig.

Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének alapító tagja, többször vezetőségi beosztásban tevékenykedik, de vitathatalanul aktív és oszlopos tagja az érdekvédelmi szerevzetnek. Az 1996-2000-es ciklusban a megyei tanácsban is képviselte a szervezetet. „A lista teljessége” érdekében, bármikor vállalta a tanácsosi, illetve parlamenti képviselő jelölést, helyezéstől függetlenül. Az új választási törvény alkalmazása kapcsán, négy évvel ezelőtt az 1. számú választókerület szenátorjelöltje volt. „Hogy miért ismét? Lehet meglepő a válasz: nem álmodok szenátori széket magamnak, de ha mégis sikerül, legjobb tudásom szerint képviselem a közösség és a megye érdekeit.” – nyilatkozta a szenátorjelölt.

Szem előtt tartja a gazdasági fellendülést szorgalmazó intézkedések meghozását: kis- és középvállalkozók fellendítését elősegítő törvénycsomag elfogadása, a kis- és középvállakozók számára új vállalati modell kidolgozását, elsősorban a nemzetközivé válás céljával. Szorgalmazni és megkönnyíteni kell az új cégek alapítását, támogatni kell az új gazdasági ötleteket,  gördülékenyebbé tenni azok hasznosítását.

Az oktatás terén, kiemelkedően fontosnak tartja a magyar nyelvű szakképzés bővítését, kínálatának szélesítését, visszaállítani a régi, jól bevált szakmunkás-képzést, természetesen magyar anyanyelven, hiszen a különböző nemzetközi felmérések is azt mutatják, hogy az anyanyelvű oktatásban résztvevők sokkal jobban teljesítenek. A minőségi oktatásnak másik feltétele az oktatók megfelelő bérezése.

Szociális téren az egyik legfontosabb probléma az idősek életszínvonalának javítása. Ez többek között a nyugdíjak emelésével érhető el, a nyugdíjtörvény megfelelő módosításával. Olyan bérrendszer felállítását kell kieszközölni, amely vonzóvá teszi a tanárok és orvosok számára a „pályát”, kulcsfontosságú, továbbá az, hogy lakóhelyük megegyezzen a munkahelyükkel, mivel nem támogatja a szakemberek ingázását. A szenátorjelölt céljai közé tartozik a reális, kiegyensúlyozott egészségügyi ellátás magasszintű biztosítását szorgalmazó intézkedések meghozatala, ugyancsak vonzó bérezéssel. Az egészséghez való jog alapvető emberi jog, ezért valóban jogunk van egy olyan egészségügyi rendszerhez, mely úgy a beteg, mint az egészségügyi dolgozók számára európai szintű környeztetet biztosít,  megfelelő egészségbiztosítási törvény, valamint bérezési rendszer kialakítása által.

Gondok a szavazókörzetekben akadnak bőven: víz, szennyvíz hálózat kiépítése, gázvezetés, utak karbantartása, sok esetben javítása is. Ugyanakkor problémás a munkahelyteremtés, fiatalok lakásgondjai, idősek ellátása, gondozása, a mezőgazdaság fellendítése.

    „Szakmai tevékenységem folytán is emberközelben élek, de a kampánytevékenységek során ez a kapcsolat megerősödik, hiszen bőven lesznek találkozások, mint szervezett, mint kötetlen körülmények között. A közéleti téren dolgozóknak nem csak kampányban kell kapcsolatot tartani a választókkal, hanem állandóan. Tulajdonképpen életvitelszerűen kell kampányolni, azaz állandóan. Egységes, erős magyar képviseletet a parlamentben!”- jelentette ki Toók Katalin szenátorjelölt.