2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
6°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Politikai arc mögött – Szilágyi Zsolt

 Szilágyi Zsolt 1980. július 26-án született. A 31 éves fiatal idén nagy megmérettetésben vesz részt, ugyanis második helyen szerepel a megyei tanácsosi listán. Nevét, ámbár sokan ismerik, a politikai arc mögött nem mindenki tudja, ki is rejlik igazán.

 

Zsolt Tacson nőtt fel. Gyerekkorának legnagyobb részét ott töltötte és így lassan belekóstolt a gazdasági élet apró gyönyöreibe. Fontos oszlopa volt a családi gazdaságnak, hiszen gyerekkora óta besegített nagyszüleinek, szüleinek. Jelen pillanatban közösen a családdal háromhektárnyi szőlőst és kéthektárnyi gyümölcsöst tartanak fenn, ami 1992 illetve 1993 óta van ültetve. A szőlőben, gyümölcsösben ő maga látja el a gépesített munkálatokat. Rendkívül ápolt és rendezett gazdasággal büszkélkedhet a Szilágyi család.

Gyümölcsösének legnagyobb része alma, de találunk szilvát, barackot és cseresznyefákat is. Ezek közül Zsolt a barackfák termésének örvend a legjobban, de nem mellőzi, hanem ugyanolyan figyelmet szentel mindegyik karbantartására. A mezőgazdaság szeretetét a fiatal jelölt dédnagyapjától és nagyapjától örökölte, akikkel nagyon szívesen járt a mezőre. Kicsi korától próbálta ellopni a mesterséget, ami úgy indult, hogy kivitte nekik az ebédet, de ahogy telt az idő az öregek megtanították neki, hogyan kell kapálni, kaszálni, szénát forgatni és a termést begyűjteni. Eddigi elért eredményei bizonyítják, hogy nagyszülei kiváló munkát végeztek.

Kiskorában nem esett nehezére meggyőznie bapóját, hogy lovakat is kerítsen a többi állatfajták mellé. Szerette a lovakat, mezőre járni velük, vigyázni rájuk és lovagolni is. Persze, hogy lovaglás közben esések is voltak, és amint az ma is látható, mind átélte őket.  Zsoltot kemény fából faragták és egy kis esés nem hátráltatta meg abban, hogy újra kezdje, amit annyira megszeretett. Kedvenc lova is volt neki, Csillag, a fekete csődőr.

Amikor a gazdasága nagyobbá fejlődött traktor és más gépek is kerültek a portára, ami nagy érdekességet jelentett a számára és gyorsan ellopta ezt a mesterséget is a gépkezelőktől. Ezen tulajdonságáról jó barátja, Dósa Zsolt is tanúskodik, visszaemlékezvén mekkora élvezettel szedték együtt az almát, illetve vezették a traktort munkaközben. Ugyanakkora élmény volt számukra a szekér vezetése is Tacson. Ismervén Zsoltot, azt is elmondta, hogy mindig nyitott volt és segítőkész, bármikor bárki fordulhatott hozzá. De a mezőgazdasági gépek kezelése nem maradt csak egy gyerekkori élvezet, hisz lassacskán oda jutott, hogy a mai nap 90%-át a gépesített munkálatoknak ő maga végzi el.

Nagy örömöt jelentett a Szilágyi család életében a Zsolt leánytestvérének, Katalin gyerekeinek, Áron és Máté születése, akiknek ahányszor alkalmuk adódik, szívesen töltik szabadidejüket, hétvégeiket, az Ünnepeket nagybácsijukkal Besztercén vagy Tacson, és az utóbbi időben már a vakációt is. Szívesen járnak le horgászni a családi tavakra, ahol még amatőr halászként aktiválnak. A család egyik új büszkesége a tacsi halas tavak, ami újabb feladattal töltötte fel Zsolt gazdasági tevékenységeit: a tavak fenntartása és karbantartása.

Gyakran használják azt a mondást, hogy „az alma nem esik messze a fájától”, ez ebben az esetben is beigazodott. Zsolt unokaöccseinek érdeklődése már kiterjedt minden zúgó és működő gépre, játékra, akárcsak nagybácsijuknak hajdanán, amit szívesen durrogtatnak, bárhol ahol alkalmuk adódik. Nem egyszer kérték meg a már tapasztalt nagybácsit, hogy tanítsa meg őket vezetni, de ezek eddig csak kezdetleges próbálkozásokban valósultak meg. Párszor Zsolt ölébe vette őket és hagyta, hogy ők forgassák a kormánykereket. De ezek mellett ugyanaz a kedvenc tevékenységük, akárcsak Zsoltnak, annak idején, tatájukkal kimenni az erdőre, elsétálni a mezőre. Télen a szánkózás és a korcsolyázás a fő tevékenység és már lassan a síléceket is felpróbálták, hogy elég idejük legyen nekik is elsajátítani Zsolt kedvenc téli foglalkozását, a sízést. De, akárcsak a férfiak többségének, szabadidős foglalkozásai közé tartozik a foci, amit általában szerdánként gyakorol. De amikor csak idejéből kitelik, részt vesz a különböző sportrendezvényeken, MADISZ focikupán, Öregfiúk kupáján stb. is. Szabadidős tevékenységeiről említést tesz Ferenczi László is, aki Zsoltot három éves korától ismeri, és gyakran vezettek ATV-ket együtt, síjeztek, kirándultak. Laci olyan embernek írja le barátját, aki szorgos, megbízható és nem ijed semmilyen bonyolultabb feladattól, sőt annál nagyobb akarattal fog hozzá. Érdekességként a két jó barát azt is elmeséli Zsoltról, hogy neki volt a leghamarabb gépkocsi vezetői jogosítványa, az volt a csúcspont, hisz azóta mindhárman kocsival mehettek kántálni, bálokba és hasonló helyekre.

Mindezek mellett, Zsolt kiskora óta belecsöppent a politikai életbe is, hiszen édesapja, Szilágyi János, Beszterce prefektusa négy éven keresztül, aki alapító tagja és fontos szereplője volt úgy a helyi, mint a megyei RMDSZ-nek. A kampány tehát, nem egy újdonság számára. Aktív tagja volt az ifjúsági (ma MADISZ) és utána a besztercei és megyei RMDSZ szervezeteknek. Nem egyszer vett részt rendezvényeken, mint szervező és ugyanabban az időben, mint szereplő is.

2008-ban képviselő jelölt volt az egyes besztercei szavazókerületben, ahol a nagyon jól megszervezett és végrehajtott kampány során nagyon sok szavazatot és szavazót sikerült az RMDSZ felé fordítani, amit egy politikai sikernek számolt el nemcsak ő, hanem a kampánystáb is.

            „Nagyon fárasztó és hosszú hónap volt, ezt mutatták az eredmények is, és ezt szeretnénk elérni e kampány során is, persze az ön segítségükkel és támogatásukkal is. Hiszem és biztos vagyok benne, hogyha sikerül azt a pozitív munkát megismételni, akkor június 10-én éjszaka, a szavazat számlálás eredményeit ugyanolyan boldogan és jókedvűen vesszük számon, mint négy évvel ezelőtt. Sok határozott és céltudatos képviselőink lesznek a helyi tanácsban, úgy municípium szinten, mint községi szinten. Árpástón magyar polgármester, számos magyar alpolgármester és persze a legfontosabb célunk a megye vezetésének visszajutni a megyei tanácsba, kettő vagy, ha minden nagyon jól megy, akkor három tanácsossal, akik majd községeink és megyénk vallási, kulturális és községi tevékenységeit támogassák és megvédik a magyar közösség érdekeit” – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt, megyei tanácsos jelölt.