2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
15°C
1€
= 4.9695 lej
      
= 5.8126 lej
      
100HUF
= 1.2621 lej
      
1$
= 4.6078 lej
      

Politikai arc mögött – Antal Attila

Antal Attila 1977. november 28-án született. A 34 éves ifjú jelölt vezeti a Beszterce városi tanácsos listát. De ki is ő valójában?

Minden ember egy szerencsés, sokszor kalandos, érdekes, véletlen események eredménye, hisz sok minden közrejátszik abban, hogy a szülei végül is megkapták egymást. Az ő esetében: valamikor Antal Lajos (édesapja) és Madarász Ibolya (édesanyja) ősei székelyföldi Antalok voltak és a kettészakadt életút végül újra a szüleik által találkozott és ennek eredményeként létezik Attila és testvére, Tünde. A pontosítás kedvéért megemlítendő, hogy a székelyföldi Gyergyótekerőpatakról van szó vagy, ahogy ma becézik az ottaniak, Rio de Kacskaringó. Természetesen mindez nem sikerülhetett volna, ha nagyapja vasúti alkalmazottként nem ismeri meg Sófalván az Attila nagyanyját, valamint a Nyárád menti édesanyját nem helyezi a kommunista rendszer Mezőköbölkútra tanítónőnek és ott nem ismeri meg a tanárkodó édesapját. Onnan kerültek ugyancsak a tanügy által Tacsra, ahol édesanyja 15 évet tanított. Tacson töltötte élete első éveit, talán azért van az, hogy amikor a tacsi keresztútnál megpillantja a távolban a templomot és házakat, mindig melegség önti el a szívét. De az elágazások sora itt nem ér véget, ugyanis a sófalvi nagyanyja félig somkeréki származású, tehát az ősei egy része évszázadokon át imádkozhatott a ottani műemléktemplomban.

            Iskolai tanulmányait az Andrei Mureşanu Főgimnáziumban végezte. Egyetemi éveit, amit élete legszebb periódusának tekint, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem keretén belül, a történelem szakon végezte, majd hazajött Besztercére történelemtanárnak. Mint a legtöbb diák, Attila is megesküdött volna sulis korában, hogy bármi lesz az életben, csak tanár nem. De az ember akkor boldog az életben, ha olyan munkát végez, amit szeret és ő szeret tanár lenni, szereti a diákságot, talán ezáltal ő maga is mindig megmaradhat, habár nem is hivatalosan, a besztercei iskola „diákjaként”.

            Az iskolai tevékenység nem foglalja el azonban teljesen az időjét, hisz „mindig is szerettem magyar lenni és most is büszke vagyok magyar mivoltomra, úgyhogy már 2001-től, még tanárkodásom elejétől felvállaltam azt is, hogy az iskola falain kívül is küzdeni fogok azért, hogy az amúgy is fogyatkozó helyi magyarság megállja a helyét és ne tűnjön el végképp Besztercéről és környékéről. Tettem ezt a tevékenységet bármilyen módon és bármilyen szervezet részéről, mint EMKE helyi elnök, mint elnökségi tag a megyei vagy városi RMDSZ-ben vagy éppen, mint MADISZ tag.  Önkéntes munka ez és legtöbb idejét elrabolja annak, aki elvállalja, azonban ha az eredmények azt mutatják, hogy még vagyunk mi magyarok és nem félünk magyarul megszólalni szülőföldünkön, akkor azt mondom, hogy megérte küzdeni. A legjobban akkor tudjuk ezt megmutatni, amikor választásokon összefognunk és minél több magyart bejuttatunk a helyi vezetőségekbe, hisz csak így tudunk még hatékonyabban harcolni a magyar megmaradásért” – állította Antal Attila, helyi tanácsos jelölt.